София. Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани

...
София. Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Европейските потребители вярват повече на родните онлайн търговци

София. Европейските консуматори имат по-високо доверие на онлайн търговците, основани в личната им страна, в сравнение с тези в непознати страни. Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ „ Европа ” при коментар на данните от последни изследвания в Европейския съюз, съгласно които ползата към онлайн търговията продължава трайно да пораства, оповестиха от КЗП . Доверието на потребителите в онлайн търговците от личната им страна е над 70%, до момента в който към тези въпреки това е близо 58%. Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините вкъщи е обвързвано с справедливи условия и с някои от бариерите пред извършването на покупки от търговци от друга страна.
„ Невинаги задграничните уеб сайтове разрешават да платим с наши платежни принадлежности. Друга допустима причина е, че от време на време отхвърлят доставка в страната, която е друга от тази, в която те самите оперират ”, даде образец той и добави: „ В Европейската комисия и в Европейския парламент се работи доста съществено за основаването на така наречен правила против геоблокирането. Целта е на територията на целия Европейски Съюз по един и същи метод търговците да могат да оферират на идентични цени своите артикули и услуги, без значение какви са границите. По данни от изследване на Европейска комисия повече от 6% от интервюираните показват като съществена причина за въздържанието от покупки от непознати онлайн магазини точно пренасочването им към уебсайт в тяхната страна с разнообразни цени. Други бариери са зародил по време или след покупката проблем или отвод за доставка до страната на потребителя.
Председателят обърна внимание на това, че доверието в онлайн търговията е обвързвано също по този начин и с коректността на търговците и познанията по отношение на потребителските права. Той уточни, че измежду най-съществените и постоянно срещани нарушавания при инспекциите на контролния орган е или неналичието на информация на уеб страницата за правото на отвод от покупката в 14-дневен период, или опити този период да бъде скъсен изкуствено и неприемливо. От друга стана, по думите му не всички консуматори знаят, само че от ден на ден го схващат на какво имат право при онлайн търгуване.
„ Затова институциите би трябвало да продължаваме интензивно да прокламираме тези права на потребителите и да ги осведомяваме за това, че в случай че някой се пробва да ги ограничи, би трябвало да алармират при нас, с цел да може да се извършат инспекции и освен справедливостта да бъде възобновена, само че и глобата да бъде наложена. А това от своя страна да докара до извода, че не би трябвало да се спекулира с правата, които европейският и международен законов ред е дал на потребителите, когато пазарят в световната мрежа ”, разяснява Маргаритов.
В тази връзка той означи, че наред с контролната активност, комисията развива и редица акции, свързани с предварителната защита. „ Когато имаме опция, постоянно одобряваме поканата на медиите, за можем да уведомим потребителите за главните нарушавания, които сме установили, да дадем някои препоръки, с цел да ги улесним при избора им на разнообразни артикули и услуги. А позитивната наклонност е, че съгласно европейски изследвания жителите стават все по-информирани за потребителските си права и все по-склонни да ги отстояват ”, сподели в умозаключение ръководителят.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР