София. Епископски дворец, голям манастир и други култови сгради очакват

...
София. Епископски дворец, голям манастир и други култови сгради очакват
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Епископски дворец, голям манастир и други култови сгради очакваме да разкрием в южния квартал на Перперикон

София. Епископски замък, огромен манастир и други паметни здания чакат да разкрият археолозите това лято в южния квартал на археологическия комплекс в Източните Родопи Перперикон. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ археологът проф. Николай Овчаров. Той посочи, че предходната година е разкрита забележителна по мащаб базилика, а този сезон ще се работи в региона към нея. „ Миналата година в южния квартал ние намерихме една голяма базилика, която се оказа най-голямата, разкриваната до този миг в Родопите. Сега ние сме се насочили, след нейното откриване, в секторите към нея, тъй като, естествено, тази черква не може да бъде сама. Очакваме там да излезе огромен манастир, да има паметни здания като баптистерий, където са се правили кръщения. Очакваме да разкрием други жилищни здания и вероятно - епископски замък, тъй като, без подозрение, тази катедрала от 5-6 век е била епископска черква. Предстои доста работа. Имаме към този момент към 70 човека-работници и следвaщите седмици ще има забавни вести от Перперикон. Бюджетът за разкопките е 180 000 лв. и ще можем да работим до септември месец “, сподели още проф. Овчаров.
Той добави, че следва да бъде разкритa действително архитектурата и структурата на южния бранш на комплекса, който може да се окаже също толкоз забавен и важен като Акропола с доста представителни здания. „ Тук има работа за десетилетия напред. Разкриваме нещата бранш по бранш, като един голям пъзел “, сподели още археологът.
Проф. Николай Овчаров добави, че на 6 юли ще бъде осъществен водосвет на средновековна черква при село Добромирци, която археолозите разкриха този сезон. Той сподели още, че обекти като Перперикон, скално-култовия комплекс край село Татул и тракийските гробници при Казанлък би трябвало да бъдат интензивно рекламирани, с цел да се развива още повече културният туризъм.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР