София. Екип от УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ създаде практично и

...
София. Екип от УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ създаде практично и
Коментари Харесай

Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ създаде уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

София. Екип от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ сътвори практично и потребно за пациентите мобилно приложение, което „ оказва “ първа помощ при термични контузии. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение . „ Какво да вършим при изгаряне? “ е основано от доктор Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ към този момент трета година. Приложението е основано под управлението на доцент доктор Мая Аргирова д. м., шеф на Клиниката и народен съветник по изгаряния.
След апаратура мобилното приложение дава висококачествена и комфортна за приложимост информация, която потребителите могат елементарно да намерят, схванат и приложат без да е нужна интернет връзка. Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне според от механизма-от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния. Освен „ какво да се прави “ при положение на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса „ какво да не се прави “, както и по кое време и къде да се потърси профилирана помощ.
Към момента приложението „ Какво да вършим при изгаряне? “ е без аналог в България. На този стадий е налично за Android смарт телефони и може да бъде конфигурирано от Гугъл Play изцяло гратис и без реклами. Предстои ни още доста работа по този план, като идната стъпка е основаване на версия за операционната система на Apple-iOs.
Целта на новосъздаденото мобилно приложение „ Какво да вършим при изгаряне? “ е да даде съответна информация по наличен, понятен и комфортен метод на потребителите и по този начин да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. По-малко неточности значи по-малко и невидими белези и повече избавени човешки животи.
Приложението е предопределено, както за немедицински лица, по този начин и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. За страдание постоянно се транспортират пациенти с обширни изгаряния, които са получили несъответстваща или не са получили първа лекарска помощ, което е директно обвързвано с прекарването на контузията. В обособен раздел на приложението са включени: ATLS с акцент върху характерните за изгаряне стъпки, формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в профилиран център.
" Смартфон приложенията и Интернет са известен източник на здравна информация и постоянно се употребяват от родители и потърпевши преди съвет от доктор. Съществуват голям брой мобилни приложения и интернет уеб сайтове, които засягат въпроса за държанието при изгаряне, само че след разбор на наличието им се оказа, че съвсем липсват поредни и верни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е остаряла и изобилства от способи, които вредят! Това ме стимулира да основа нещо функционално, което да е от помощ на всички ", уточни доктор Мартинов.
Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да понижи тежестта и дълбочината на тъканната увреда и по този начин да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да усили доста възможностите за оцеляване на потърпевшия. По литературни данни 50-80 % от пациентите с изгаряне получават несъответствуваща или въобще не получават първа помощ, в това число пациентите с обширни изгаряния. Неадекватната първа помощ е огледален облик на наличната информация в Интернет и мобилните приложения.
Мобилната апликация беше показана от създателя на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, извършена в интервала 3-5 май 2019 година, к.к Златни Пясъци. Гилдията го възприе извънредно добре и сложи най-висока оценка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР