София. Екип от учени на Медицински университет – Плевен и

...
София. Екип от учени на Медицински университет – Плевен и
Коментари Харесай

Проект на МУ - Плевен спечели финансиране от Фонд „Научни изследвания“ за изследване на причините за развитие на карцинома на маточната шийка при различни групи пациентки

София. Екип от учени на Медицински университет – Плевен и академични лечебни заведения в Плевен и София създаде план за проучване на аргументите за пораждане на карцинома на маточната шийка (КМШ) при разнообразни групи пациентки, както и тяхната преживяемост след оперативно лекуване. Това оповестиха от пресцентъра на Медицинския университет . Проучването е мултидисциплинарно, като в него ще се включват разнообразни експерти – лекари, откриватели, патолози, гинеколози, научни служащи на разнообразни стадии от кариерното си израстване – студенти, докторанти, млади и опитни учени. Екипът е в състав: Мариела Борисова Василева-Славева, дм; Ася Андрианова Консулова- Кирова, дм; чл.-кор. проф. Григор Ангелов Горчев, дмн; проф. Славчо Томов Томов; дмн, проф. Савелина Любенова Поповска, дмн; доцент Иван Недков Иванов, дм; Ангел Йорданов; Тереза Бранимирова Динева; Полина Дамянова Димитрова; Светлана Александровна Матева; Стоян Георгиев Костов; Константина Каракадиева; Николай Николаев Генов и Хайделинде Фигъл, дм.

Проектът „ Механизми на модулиране на имунния отговор в тумора и неговата микросреда за дефиниране на прогностични групи и усъвършенстване на лечебния логаритъм при пациенти с карцином на маточната шийка “ мина сполучливо процедура по оценяване и бе класиран измежду деветте утвърдени в направление медицински фундаментални науки. През м. юли 2021 година бе подписан контракт с Фонд „ Научни проучвания “ за финансиране в размер на повече от 130 000 лева за проучване в период от три години на аргументите за рака на маточната шийка и преживяемостта на пациентките след оперативно лекуване.

Трима откриватели от задгранични институции също са включени в сегашния план, което ще увеличи разпространяването на резултатите и ще сътвори основата за бъдещи колаборации сред Медицински университет - Плевен и други европейски институции. Ще се даде опция на двама млади учени за посещаване в биобанката на Отделението по Акушерство и гинекология на Медицинския университет в Инсбрук, Австрия. Резултатите от изследването ще бъдат показани на национални и интернационалните конгреси и оповестени в интернационално приети списания, което ще увеличи конкурентоспособността на членовете на изследователския екип и ще бъде от огромна изгода за научната известност на Медицински университет - Плевен.

Д-р Ангел Йорданов, част от екипа изготвил плана, акушер-гинеколог от Клиниката по онкологична гинекология на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – Плевен, разяснява значимостта на изследването по следния метод: „ Доколкото е известно на изследователския екип, това е първото изследване на равнищата на свободните радикали при карцинома на маточната шийка и неговата микросреда, CIN 2/3 и пациентки без карцином, с имунохистохимия и корелирането на получените резутати с преживяемостта. “ Той разяснява, че една от задачите е събиране и анализиране на ретроспективни данни за пациенти с Т1 КМШ, диагностицирани и лекувани в Клиниката по онкологична гинекология на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ - Плевен и Клиниката по Акушерство и гинекология на УМБАЛ „ Света Марина “ - Плевен, след 2010 година. Проучването ще обхване близо 350 пациентки, една част от които са оперирани от рак на маточната шийка, а другите са клинично здрави, само че са вирусоносители, с предракови промени. „ Целта на плана е да се изяснят механизмите на модулиране на имунния отговор от тумора и неговата микросреда при КМШ и да се предложат основани на биомаркери подходи за възстановяване на преживяемостта на пациентите “, разяснява доктор Йорданов.

В плана са посочени тревожни данни за карцинома на маточната шийка (КМШ), който е четвъртото най-често срещано злокачествено заболяване и причина за гибел при дами по целия свят. През 2018 година 570 000 дами в света са диагностицирани с КМШ и към 311 000 са умряли от заболяването. За същата година коефициентът на заболеваемост от КМШ в света е приблизително 13,1 на 100 000, като се следят огромни разлики според от географския район и най-много съгласно показателя на човешкото развиване на съответната страна. Исторически, честотата на разпространяване на КМШ в Източна Европа е по-висока, в сравнение с в другите европейски страни. В България за 2008 година коефициентът на заболеваемост от КМШ е 21,9 на 100 000. И до през днешния ден той е измежду най-високите в Европа (20,3 на 100 000). Последни данни демонстрират, че в допълнение към високата периодичност на разпространяване на КМШ в България 5-годишната релативна преживяемост е 54,8%, което е 10% под междинното равнище за Европа и съвсем 20% под релативната преживяемост в страни като Норвегия (73,3%).

Човешките папиломавируси (HPV) са първите вируси, приети за директно свързани с карциногенезата. Общо 98,7% от всички КМШ могат да бъдат свързани с някои от подтиповете на HPV. Това дава опция за ефикасна профилактика на това заболяване посредством създаване и въвеждане на имунизация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР