София е столицата с най-ниски разходи на работно място в

...
София е столицата с най-ниски разходи на работно място в
Коментари Харесай

София е столицата с най-ниски разходи на работно място в Европа

София е столицата с най-ниски разноски на работно място в Европа, демонстрира годишната ранглиста Office Space Across The World на световната консултантска компания Cushman & Wakefield. Проучването обгръща 215 пазара в 58 страни. То е основано на информация събирана от офисите и сътрудниците на Cushman & Wakefield по света, част от които е и Forton за България.

Според него разноските на работно място в София възлизат на $2 175 годишно, изчислени въз основата на наемите и съпътстващите такси, дължими от наемателя за първокласна офис повърхност. При образуването на показателя се взима поради и гъстотата на работни места на единица повърхност.

София заема 195-о място в класацията, до момента в който останалите столици в Източна Европа са сред 140-та и 180-та позиция. Румънската столица Букурещ е на 168-о място с $3 004 на година. В класацията влизат и други два български града – Пловдив с $1 358 годишно (209 позиция) и Варна с $1 163 годишно (212 позиция).

„ Присъствието на България в долната част на класацията не би трябвало да се приема като негатив, а като опция за привличане на нови за пазара наематели. Нашият опит демонстрира, че разноските на работно място са един от основните индикатори, които интернационалните компании преглеждат при решението си да стъпят на дадена локация. В това отношение София е в непрекъсната конкуренция с останалите столици и огромни градове в Източна Европа и по-ниските наеми и такси могат да бъдат наше конкурентно преимущество “, разяснява Станимира Пашова, управител „ Офис площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

В световен проект Хонконг измества West End в Лондон и става най-скъпата офис локация в света с $27 432 годишни разноски. В основата са лимитираното предложение на свободни площи и мощното търсене от страна на огромни китайски корпорации. За година тези фактори са довели до растеж на разноските за офис повърхност в Хонконг с 5.5%.

От друга страна създателите на изследването означават, че растящите разноски са причина от ден на ден интернационалните корпорации да насочват интервенции към региони с по-ниски цени за офис повърхност. За съпоставяне на цената на 100 работни места в Хонконг може да бъдат ситуирани 300 в Торонто, 500 в Мадрид и 900 в Мумбай.

Обратно на тренда в Азия разноските за офис повърхност в Лондон са намалели с 19% по отношение на 2016 година, главно в следствие от обезценката на паунда. Средно на година наемателите в West End заплащат $22 665 на година. В Париж разноските на работно място също са по-ниски по отношение на година обратно, като са съвсем на половина на тези в английската столица.

Общо за изследваните страни междинният разход за работно място е повишен с 1.5% за миналите 12 месеца, като главната причина е придвижването на валутите на обособените пазари. Най-висок растеж означават градовете в Америка (4.2%) и Азиатско-Тихоокеанския район (3.4%), до момента в който в района на Европа, Африка и Близкия Изток разноските понижават с 1.3%.

През 2017 година лек растеж бележи и гъстотата на работни места на единица повърхност. Това е разследване от устрема на работодателите да усилят успеваемостта си и да компенсират възходящите офис разноски, изключително във водещи международни центрове като Ню Йорк, Лондон, Токио и Хонконг.

Анализът на данните демонстрира и различен тренд, обвързван с вълната софтуерни компании от последните години. В съпоставяне с банките и финансовия бранш тези компании са доста по-слабо обвързани с обичайните офис центрове, защото с преносим компютър и добра интернет връзка чиновниците им могат да работят отвред.

„ Макар и мегаполиси като Лондон и Хонконг да остават водещи офис пазари, цифровата епоха и развиването на технологиите отреждат нова роля на второстепенните градове спрямо индустриалната ера “, разяснява създателят на отчета Софи Мофат. Според нея това е видно и от придвижването нагоре в класацията на градове като Стокхолм, Остин и Сеул. Остин, щата Тексас, да вземем за пример се изкачва до 21-во място в класацията, трансформирайки се в софтуерен хъб с 40% по-ниски разноски в съпоставяне със Силициевата котловина.

В дълготраен проект световната прогнозата е за реализиране на баланс сред откритите офис местоположения и разрастващите се пазари, които са и по-конкурентни като разноски. До 2025 година над 45% от фирмите във Fortune Global 500 ще са позиционирани в разрастващи се пазари при едвам 5% от тях през 1990 година, демонстрират изследванията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР