София е сключила два договора по за смяна на отоплителни

...
Коментари Харесай

София ще чисти въздуха с безплатни печки на пелети и радиатори

София е сключила два контракта по за промяна на отоплителни уреди, с които се чака да се понижи замърсяването на въздуха, изключително през зимата. Те са за доставка на 5 хиляди печки на пелети и над 9 хиляди панелни радиатора против 19.7 млн. лева без Данък добавена стойност, както и за още 1600 радиатора и близо 800 котела на природен газ против 2.8 млн. лева

Те ще са безвъзмездни за семействата, които в този момент се отопляват на въглища. Средствата са обезпечени по европейската стратегия " Околна среда " и по принцип са общо 34.2 млн. лева, тъй като включват и закупуването на климатици.
Странна оферта за климатиците
Към момента обаче не е подписан контракт за позицията за 8.5 хиляди климатика против 11.6 млн. лева без Данък добавена стойност, въпреки и общината да е избрала реализатори да са общо пет компании: " Технополис България ", " Виксо ", " Смарт бизнес къмпани ", " Темпекс " и " Клима инженеринг 2016 ". Причината за това е, че след тъжба от един от участниците - " Накайм " ЕООД, Комисията за защита на конкуренцията е решила да анулира решението за избор на реализатор., Мотивът е, че общината е позволила в конкуренцията да продължи (а след това е избрала за реализатор с оптимален брой точки) " Технополис България ", която обаче е подала неразбираемо ценово предложение.

" Предложенията на участниците би трябвало да бъдат ясни и недвусмислени, а не да изискват пояснение. Целта е да бъде вярно приложена методиката за оценяване, като се избегне субективния фактор в оценката на офертите ", написа в решението си от 7 юли Комисия за защита на конкуренцията. Така Комисията преценя, че " Технополис България " е трябвало да бъде отстранена още тогава от продецурата и взема решение да анулира решението на общината за избора на реализатор за позицията за доставка на климатици.
По публични данни на общината с въглища и дърва в София се отопляват над 55 хиляди семейства.
Така наподобява, че общината ще би трябвало отначало да разгласи процедурата или най-малкото да преразгледа офертите, а няма доста време за това - парите по програмата би трябвало изцяло да се усвоят до декември 2023 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР