София е седма по средни цени на жилищата в центъра

...
София е седма по средни цени на жилищата в центъра
Коментари Харесай

София седма по скъпи жилища в Източна Европа

София е седма по междинни цени на жилищата в центъра измежду 12 столици на страните от Източна Европа, сочи статистиката на уеб страницата за разноски на живот Numbeo. Пред нас са единствено Прага, Братислава, Варшава, Будапеща, Белград и Загреб. Според портала в българската столица междинните равнища за центъра са 1726 евро за квадрат, като цените на покупко-продажбите варират от 1230 до 2300 евро за единица повърхност, написа "Монитор ".

Извън центъра пък уеб сайтът регистрира стойности от приблизително 1106 евро/кв. м и крайни стойности сред 820 и 1436 евро. След нас е към този момент и Атина, където междинните цени в центъра и периферията са съвсем на едно равнище към 1678 евро/кв. м и покупко-продажбите се подписват на от 1100 до 2500 евро за квадрат.

Според Теодора Димитрова, шеф на една от компаниите, опериращи у нас и имаща офиси и в още 16 страни от Европа и в Съединени американски щати, България е към момента с едни от най-ниските цени на парцелите в Европейски Съюз. „ В последните години, изключително в последните две, в София има сериозен растеж на междинните цени и те се приближават до тези в Лисабон и Прага. В останалите огромни градове на страната има растеж, само че той не е чак толкоз огромен, колкото в столицата.

Вследствие на пандемията на всички места в Европа има увеличение на търсенето и надлежно покупко-продажбите с недвижими парцели. Хората търсят смяна. Вече от ден на ден по-млади хора купуват жилища, с цел да не живеят чартърен. Същата наклонност е налична и в Съединени американски щати “, сподели тя за „ Монитор “ и прибавя, че в България покупките от младежи са най-отчетливи в огромните градове, тъй като там приходите са постоянни и по-високи. Освен това тласък за пазара на парцели са и ниските лихвени проценти по заемите. „ Друга наклонност в България сега са покупко-продажбите с по-просторни жилища. Причината е, че към този момент страната ни е с най-ниска разполагаема жилищна повърхност на човек от семейството. В Швейцария да вземем за пример се падат приблизително съвсем по 2 стаи на човек, а у нас - единствено една. За това хората желаят да имат по-широки жилища. Едновременно с това има растеж и в търсенето на къщи. Банките към този момент отпускат елементарно заеми и за покупка на къщи в селата. Очаква се ползата към тези парцели да продължи да нараства тъй като от ден на ден хора работят отдалечено “, счита Димитрова.

„ В момента пазарът е деен и има засилено търсене и цените вървят нагоре и освен това състояние не е разумно продавачите да понижават офертите си. Част от покупко-продажбите са от хора, решили да си купят по-просторно жилище, като преди този момент продадат по-малкото. Причината е работата от къщи и нуждата от повече пространства “, споделя ръководителят на Национално съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ) Добромир Ганев.

„ Има търсене на жилища, само че главно в София. Предпочитат се основно жилища в центъра за инвестиция като 90% от клиентите заплащат с пари кеш “, споделя Даниела Грозева, брокер от една от столичните имотни организации. През лятото по-заможни хора търсят да купят жилища за децата си в София. Продавачите ставата склонни да понижават последователно цената на първия или втория месец, откакто не съумеят да намерят покупател. Някои даже чакат по година, две или три. Зависи каква е мотивацията им. Обикновено надуването на цената, след което тя се понижава, е в границите на 10-20 % “, прецизира тя.

Според столичния брокер Наско Атанасов продавачите са склонни да смъкват цената сред 5 и 10 на 100, само че на вторичния пазар. „ Най-често се смъква цената в тези кварталите на София, където има по-голямо предложение на жилища. Това са регионите на „ Люлин “, „ Обеля “ и „ Надежда “. В останалите по-трудно се спазарява по-изгода цена. „ На зелено “ обаче не може да се контракти отстъпка по-висока от 5%%, прибавя той.

Добромир Ганев от НСНИ пък счита, че когато продавачът се е вслушал в препоръките на брокера си и е пуснал обявата си с пазарна цена, то няма късмет да отстъпи доста от офертата си. „ Да не забравяме, че за най-атрактивните парцели се прави търг и всички, имащи интерес към него, стартират да наддават. Въпросът за отстъпката зависи от това до каква степен парцелът е надценен.

Не може да се направи толкоз елементарно резюме с какъв брой продавачите отстъпват. За това би трябвало да се направи изследване на пазара с най-малко 1000 покупко-продажби. У нас няма задоволително статистика за имотния пазар. Тя не се дава нито от Агенция по вписванията, нито от Национален статистически институт и по тази причина прозрачността на пазара е ниска, което основава проблем на притежателите, на купувачите и на посредническите компании, с цел да могат да вършат разбори. На Запад има доста статистика. Има уеб сайтове, които, като се отворят, може да се види какви покупко-продажби са били правени в съответния квартал, където се продава парцелът. Има точна информация по кое време са сключвани покупко-продажби в региона, кои са тъкмо парцелите и на каква цена са били продадени те.

В някогашния соцблок Прага и Варшава - с най-високи цени

От страните от тогавашния соцблок (с изключение на някогашната ГДР) с най-скъпи жилища са Прага, Варшава и Братислава, сочат още данните на Numbeo.

В центъра на чешката столицата те са приблизително 5500 евро/кв. м и варират от 4700 до 7820 евро за единица повърхност, а отвън центъра се оферират от 3150 до 4500 евро за кв. м. Във Варшава междинните цени са надлежно 3974 и 2517 евро за единица повърхност. В Братислава в центъра жилищата се продават приблизително за по 3816 евро/кв. м, а отвън тази зона - по 2740 евро на квадрат.

На Балканите най-високи са цените в хърватската столица Загреб. В центъра му те са приблизително 2930 евро/кв. м, а отвън него - 1960 евро/кв. м. След него се подрежда Белград с равнища надлежно от 2644 евро/кв. м и 1429 евро/кв. м. Трети е Букурещ. В централните квартали на основния град на северната ни съседка междинната цена на жилищата е 1900 евро/кв. м, а отвън тях - по 1135 евро/кв. м. В Тирана пък цените са надлежно 1814 евро/кв. м и 767 евро/кв. м, а в Скопие - 1266 и 900 евро/кв. м.

Париж е №1 в старите страни от Европейски Съюз

От най-големите градове в старите страни от Еврсъюза с най-високи цени на жилищата е Париж, сочи информация в Numbeo. В центъра на основния град на Петата република междинната цена е 13 853 евро/кв. м и най-ниското равнище там за единица повърхност е 11 000 евро, а най-високото - 18 000. Извън центъра цените варират от 8000 до 13 000 евро/кв. м.

Втори е Мюнхен, където в централните квартали цените са в необятни граници от 9000 до 17 500 евро/кв. м, а отвън тях - сред 7000 и 10 000 евро/кв. м. В немската столица Берлин обаче цените са много по-ниски. В центъра на града, през който по времето на Студената война минаваше някогашната Желязна завеса, цените са от 5000 до 9000 евро/кв. м, а отвън него - от 3000 до 5000 евро/кв. м.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР