София е една от столиците в Европа с високи нива

...
София е една от столиците в Европа с високи нива
Коментари Харесай

Въвеждането на нискоемисионна зона в София е сред решенията за по-чист въздух

София е една от столиците в Европа с високи равнища на замърсяване на въздуха, които надвишават европейските стандарти за качество. Сред главните замърсители са високите излъчвания от моторните транспортни средства. Техният принос се укрепва от възходящото потребление на персонални коли и относително остарелия авто парк в града, трансформирайки колите във значима цел на политиките за чист въздух.

Ново проучване на самодейността TRUE изследва въздействието от въвеждането на евентуална нискоемисионна зона (НЕЗ) в София върху излъчванията на нездравословни замърсители на въздуха от транспортните средства. Сред наблюденията са, че моторизацията на жителите на града се усилва през последните няколко години. Данните сочат, че дизеловите коли със документ за екологичен клас Eвро 4 или по-стари емисионни стандарти са виновни за 56% от общите излъчвания на NOX (азотен оксид) и за 85% от общите излъчвания на ФПЧ (фини прахови частици), като съставляват едвам 28% от автомобилния парк. Проучването демонстрира, че посредством въвеждането на НЕЗ през 2022 година ще се реализира до 2027 година 90% понижаване на междинния емисионен фактор NOx на пътническите коли.

Ползи от използването на НЕЗ биха се следили незабавно след въвеждането ѝ. Ключов фактор е, че колкото по-рано бъде въведена, толкоз по-големи ще бъдат понижението на излъчванията и приносът за по-чист атмосферен въздух. Ефективността зависи от територията, която ще бъде обхваната от рестриктивните мерки. Една амбициозна политика за НЕЗ, която уголемява обсега ѝ до по-голяма географска област, би довела до по-големи изгоди от намаляването на излъчванията за по-голяма част от популацията в града.

В градове като София, където междинният автомобил е релативно остарял и затова по-замърсяващ, нискоемисионните зони могат да ускорят прехода към по-чист превоз. Постепенното въвеждане на рестриктивните мерки, част от нискоемисионната зона, освен ще усилва изгодите във връзка с излъчванията, само че също по този начин ще обезпечи на засегнатите водачи задоволително време да възнамеряват бъдещите си покупки на коли.
Реклама
За да бъде по-лесен преходът за водачите, които са наранени от въвеждането на политиката, тя може да се приложи дружно с стратегия за подпомагането им. Успешен образец е френската скица за бракуване на старите коли и замяната им с електрически автомобили, която оказа помощ на Франция да стабилизира излъчванията от нови пътнически коли и да усили продажбите на електрически автомобили.

Ефективността на НЕЗ за понижаване на излъчванията зависи от голям брой условия, свързани с проектирането ѝ, измежду които механизми за използване, териториален обсег и суровост. Специфични фактори за градовете също могат да окажат въздействие върху нейната успеваемост като приноса на автомобилния превоз за замърсяването на въздуха, преобладаването на някои стандарти и типове коли, както и държанието на водачите.

Проучването " Въвеждане на нискоемисионна зона в София: Очаквани изгоди във връзка с излъчванията от NOX и ФПЧ " е направено от ICCT през 2021 година по поръчка от Clean Air Fund.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР