София е единствената столица от държавите-членки на Европейския Съюз, в

...
София е единствената столица от държавите-членки на Европейския Съюз, в
Коментари Харесай

София с нова уникална придобивка

София е единствената столица от държавите-членки на Европейския Съюз, в която няма планетариум. Очаква се обаче тази „ неточност да бъде поправена “ и след 6 месеца той да е реалност. „ Правим го за по-добро обучение на младежите и забавление на гостите. Ще съставлява 5-метров полусферичен купол с дребна симетрична част изпод, получава се като екран, под който ще бъдат хората. Ще можем да сътворяваме филми сами ", споделя Недислав Веселинов – основен конструктор на плана, представен от Nova News.

За построяването на „ Андромеда “ – работното име на плана, ще се работи по авиационна технология с потреблението на композитни материали – фибростъкло и епоксидна смола. В момента се построява оптичната система. Тя се построява от единственият занаятчия в света на сходни системи – австралийски професор, с който българският екип се е свързал. От българска страна екипът е разграничен на две тапи хора. „ Едните са магистри, докторанти на възраст сред 30 и 36 години, а втората част от екипа са студенти и възпитаници “, добавя Веселинов.

Къде ще бъде ситуиран планетариумът? В момента екипът води диалози освен със столична община, само че и с компании и други институции, които биха желали в техните надлежно търговски центрове или в здания, да бъде ситуирана „ Андромеда “. В следствие имат проекти и с Министерство на образованието той да бъде ситуиран и в учебни заведения. „ Надяваме се в края на месец май планетариумът да може да бъде към този момент посетен “, сподели оперативният шеф на плана Апостол Спасов, който е единствено на 17 години, само че през който минава цялата връзка с институциите.

Интерес към построяването на сходен планетариум има и от други градове – Правец, Вършец и Плевен. Оттам към този момент са отправили питане към младия екип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР