София е един от градовете с най-добре електрифициран градски транспорт,

...
София е един от градовете с най-добре електрифициран градски транспорт,
Коментари Харесай

Виргиниюс Синкявичюс: София е един от градовете с най-добре електрифициран градски транспорт

София е един от градовете с най-добре електрифициран градски превоз, съобщи европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс на бифинг след среща с министър-председателя Николай Денков през днешния ден в Министерския съвет, заяви Българска телеграфна агенция.

Радвам се да видя чудесния прогрес в София във връзка с електрифицирането на транспортната система, сподели еврокомисарят. Това е добър прогрес и се отразява доста добре на чистотата на въздуха, добави той. София е един от градовете в Европа с най-електрифициран превоз, само че ахилесовата пета е в енергийния бранш, изключително регионите, които употребяват въглища, означи още Синкявичюс. Според него там би трябвало да се реагира допустимо най-бързо, тъй като повече от 10 хиляди жители умират годишно поради замърсяване на въздуха.

Синкявичюс напомни за днешните си срещи в София с представителите на властта. С министър-председателя говорихме главно за зеления преход. Много съм признателен за неговата позиция и тази на неговото държавно управление за това, че признават значимостта на Зелената договорка, означи той. Според него Зелената договорка е опция, освен в региона на околната среда, а опция за един позитивен преход, от който България и жителите ѝ ще могат да се възползват.

Синкявичюс уточни, че с премиера Денков са разисквани и промени в тази област, залегнати в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Той съобщи, че за тяхното използване има периоди, за това е значимо да се извършват бързо. Необходимо е да има политически ангажимент за тяхното осъществяване, поддръжка от Народното събрание, сподели Синкявичюс. Говорим и за справедливия преход и вероятните механизми, които могат да бъдат употребявани за осъществяването на съответните ограничения, също по този начин и за подкрепяне на районите, където стопанската система в огромна степен зависи от добива на въглища, добави той. По думите му българските министри знаят най- добре по какъв начин може да се направи този преход.

Синкявичюс съобщи, че с премиера Денков са разискали и редица други области, където България е постигнала добър резултат по процедурите за неизпъленние на европейското законодателство, както и новите планове за законодателни принадлежности на равнище Европейски Съюз и по какъв начин те биха се отразили на българската стопанска система. Според него е прекомерно рано да се приказва за нови процедури по несъблюдение. Нека първо отделим внимание на тези, които са в развой сега, сподели Синкявичюс.

Попитан за качеството на въздуха той съобщи, че то не е към момента задоволително положително, само че не може да се подценява постигнатият прогрес.

За отпадъците той уточни, че България е измежду 14 страни членки, които не са изпълнили задачите за настоящия интервал, само че е реализиран огромен прогрес. По думите му 113 сметища са били закрити и това е значима стъпка напред. България е последната страна в Европейски Съюз, която към момента има друга система за пресмятане на таксите за боклук на локално равнище, посочи Синкявичюс. Той уточни, че таксите се пресмятат към момента въз основа на цената на парцела, а не на количеството боклуци, като правилото на пресмятане би трябвало да е на база количеството замърсяване.

Относно подкрепяне от страна на Европейска комисия поради наводненията по Черноморието Синкявичюс съобщи, че преди всичко България би трябвало да кандидатства. Трябва да се реши на каква стойност са вредите, по-късно Екологичен потенциал и Съветът дружно вземат решение, а по-късно Комисията отпуска средства на съответната страна членка от Фонда за взаимност. Процедурата е отворена, България има период от няколко месеца, с цел да кандидатства, добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР