София. Днешната среща между правителствата на България и Македония, която

...
София. Днешната среща между правителствата на България и Македония, която
Коментари Харесай

Историческа среща между правителствата на България и Македония

София. Днешната среща сред държавните управления на България и Македония, която се организира в Струмица, Македония, бе избрана като историческа, защото в последните 18 години сходно нещо не се бе случвало. Самото съвещание стартира с диалог сред министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев. Срещата сред двамата се организира на четири очи, а след нея на конференция пред медиите бяха подписани девет документа за двустранно съдействие в региона на външната политика, вложенията, енергетиката, защитата, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от осъществяването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство, подписан на 1 август тази година. Веднага по-късно двамата министър председатели обобщиха главните моменти от съвещанието, което организираха по-рано, като стана ясно, че и за двете страни главните цели, по които ще се работи са транспортен кулоар № 8, понижаване цените на роуминга, стимулиране на общи планове в региона на стопанската система, граничното съдействие, защитата, както и въпроса за присъединението на Македония към Европейския съюз и НАТО.
В тази връзка Зоран Заев изясни, че кулоар № 8 ще способства за развиването на туризма, стопанската система и бизнеса в България и Македония. Премиерът на Македония съобщи, че за страната сега на дневен ред стои участието ѝ в Европейския съюз, като за задачата се правят поредност от промени. Той добави, че македонската страна с интерес ще следи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще оказва помощ с каквото може. Зоран Заев разяснява също, че най-вече до 6 месеца ще се понижат цените на роуминга сред България и Македония. От своя страна българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че с по-ниските цени на роуминга ще се усъвършенства връзката сред жителите на двете страни. Той разяснява и Коридор № 8 като съобщи, че това е една пълноводна река към която може да развие стопанска система, бизнес и туризъм.
Към двамата министър-председатели бяха отправени и въпроси, свързани с връзките сред Българската и Македонската православна черква, както и за това има ли македонски език. По първата тематика Заев съобщи, че автокефалноста на македонската черква е доста значима, само че нито неговото, нито българското държавно управление ще се намесят в работата на двете духовни институции. Премиерът Борисов също поддържа своя сътрудник, заявявайки, че няма да се бъркат в работата на двете църкви. А по тематиката за македонския език българският министър-председател уточни, че не би трябвало да се връщаме обратно в предишното, а да гледаме напред, тъй като това е в интерес и на двете страни. Зоран Заев добави, че езикът е тематика, която е значима и за двете страни, само че удостовери думите на Борисов, че по-малко би трябвало да се приказва за предишното и повече да се гледа напред в бъдещето.
В края на днешното съвещание сред държавните управления на Македония и България се състоя и гала по връчването на профилирано транспортно средство за хора с увреждания, което е подаяние от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът на Бойко Борисов утвърди отпущането на 70 000 лв. за закупуването му. Дарението е в поддръжка на план за обществено включване на уязвими групи в община Струмица и основаването на условия за пълноценното присъединяване на хората с увреждания в икономическия, обществения и културния живот в града.
По-рано денем министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев дружно сервираха венци пред паметника на президента на Република Македония в интервала 1999-2004 година Борис Трайковски, който почина в самолетна злополука.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР