София. Държавен фонд Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА)

...
София. Държавен фонд Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА)
Коментари Харесай

До 17 август се удължава приемът по помощта за земеделските стопани заради войната в Украйна

София. Държавен фонд „ Земеделие “ – Разплащателна организация (ДФЗ – РА) удължава приема на документи по изключителната финансова помощ по отношение на превъзмогване на последствията от войната в Украйна до 17 август 2022 година, в това число. Удължаването на приема е несъмнено със заповед на изпълнителния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “.

Приемът на документи стартира от 29 юли, а до 30 септември 2022 година Държавна фирма „ Земеделие “ ще изплати финансовата поддръжка на допустимите претенденти след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и инспекции на място.

Удължаването на периода е по отношение на публично разискване на измененията в Наредба № 1 от 2022 година за изискванията и реда за даване на изключителна финансова помощ на земеделските стопани от избрани браншове, което тече до 8 август.

Припомняме, че Наредба № 1 влезе в действие на 15.07.2022 година С допълнението на Наредбата се планува земеделските стопани, отглеждащи зеленчуци оранжерийно произвеждане, да аплайват за отопляеми оранжерии с изключение на посредством представянето на утвърден капиталов план в сходство с условията на Закона за устройство на територията и посредством различно даване на позволение за водовземане от минерална вода за отопление или контракт за доставка на природен газ (метан) или счетоводен документ за добито отоплително оборудване (котел) с маркировка „ съдебна експертиза “.

Допълненията на Наредба № 1 от 2022 година за изискванията и реда за даване на изключителна финансова помощ на земеделските стопани от избрани браншове ще влязат в действие след обнародването й в държавен вестник. До тогава, претендентите от бранш оранжерийно произвеждане на зеленчуци ще могат да аплайват за отопляема оранжерия единствено по досегашния ред, а точно посредством утвърден капиталов план по Закона за устройство на територията (ЗУТ).
Определеният бюджет за помощта е в размер на 62,2 млн. лева (62 259 820 лева.).

Финансовият запас е разпределен в следните посоки:

• 25 000 000 лева за бранш „ Свиневъдство “, за свине-майки и свине за угояване;
• 25 000 000 лева за бранш „ Птицевъдство “, за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици;
• 6 000 000 лева за лозаро-винарски бранш за площи с винено грозде;
• 6 259 820,44 лева за оранжерийно произвеждане на зеленчуци, от които:
- 5 007 856,35 лева за отопляеми оранжерии;
- 1 251 964,09 лева за неотопляеми оранжерии.

Припомняме, че документи за подкрепяне се одобряват в Областните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “, отдел „ Прилагане на схемите и ограниченията за подкрепяне “ (ОПСМП) по непрекъснат адрес на физическото лице или по адрес на ръководство на едноличния търговец или юридическото лице.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР