София. Битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна

...
София. Битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга и изисква координираните усилия на институции и общество

София. Битката с иманярството и подправянето на антики е комплицирана и дълга и изисква координираните старания на институции и общество. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата „ Спасени съкровища на България “ в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ В тези скъпи предмети е кодирана история, която не е за обмен. Паметта не е за обмен. Унищожаването на тези предмети окончателно къса страници от античната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, тъй като губи най-ценното – своята биография “, означи вицепрезидентът.
Йотова уточни, че борбата с иманярството и подправянето на антики е комплицирана и дълга, изисква координираните старания на институции и общество както на национално, по този начин и на интернационално равнище. „ В обществото ни липсва задоволителна сензитивност към похищението на полезности. Тази галерия търси и би трябвало да откри събудената отговорност на всички нас “, сподели още тя.
Благодарности вицепрезидентът изрече към НАИМ и 18-те музея в разнообразни елементи на България, които са събрали скъпите експонати. „ Изложбата нямаше да бъде допустима без обединените старания на страната, институциите и обществото “, уточни Йотова. Тя благодари за виновната и професионална работа на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и за поддръжката на Министерство на културата и Столична община.
„ Съкровищата от изложбата са още по-ценни, тъй като са избавени. Тя би трябвало да бъде посетена от повече хора, би трябвало да доведем децата си, да я видят туристите “, съобщи Илияна Йотова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР