София. Българските читалища отвориха вратите на българите към света. Днес

...
София. Българските читалища отвориха вратите на българите към света. Днес
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българските читалища разгръщат духовната сила на България

София. Българските читалища отвориха вратите на българите към света. Днес те разпростират духовната мощ на България във всички български общности по света. Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на националните читалища, оповестиха от прессекретариата на президента .

Президентът акцентира, че читалищата са връзката сред жителите и страната в дребните обитаеми места и тяхната значима роля не трябва да бъде забравяна. „ Вие и през днешния ден продължавате да пазите традициите, продължавате да ги развивате и обогатявате. Именно читалищата са това средище, което сплотява без значение на партийна принадлежност, етнос, пол и възраст “, означи президентът в приветствието си пред гостите на церемонията.

Румен Радев уточни, че българското читалище е неповторимо събитие и напомни, че даже и когато народът ни към момента не е имал своя страна през вековете на робството, той съумява да сътвори най-важната духовна институция - читалището. По думите на президента, точно от българското читалище излиза искрата, запалила устрема към просвещение, усещане на нашите корени и път към нашето духовно бъдеще, към самостоятелна и свободна България.

Президентът пожела на представителите на Съюза на националните читалища здраве, сила и възрожденски дух при изпълняването на тяхната прочувствена и виновна задача.

На церемонията в зала „ Концертна “ на Централния боен клуб президентът Румен Радев удостои ръководителя на Съюза на националните читалища доктор Николай Дойнов с плакет „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР