София. Българската страна ще работи активно за ефективното функциониране на

...
София. Българската страна ще работи активно за ефективното функциониране на
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова запозна работодателските организации и енергийни компании с приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

София. Българската страна ще работи интензивно за ефикасното действие на Енергийния съюз, при отстояване на националните ползи. Ще насочим напъните си за довеждане докрай на междусистемната съгласуваност на Западните Балкани, с цел да подсигуряваме сигурността на енергийните доставки в района. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с работодателските организации и енергийни компании, на която бяха показани целите на България в бранш енергетика по време на председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС), оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката .
В настоящите предпочитани тематики от дневния ред на Съвета на Европейски Съюз, в региона на енергийния бранш, са включени тематики, свързани с действието на Енергийния съюз, довеждане докрай на енергийния пакет със законодателни и незаконодателни оферти „ Чиста сила за всички европейци “. Страната ни ангажирано ще взе участие за постигането на прогрес в полемиките на равнище Европейски Съюз, посредством търсенето на баланс в ползите на страните членки и намирането на компромисни решения.
Диверсификация на източниците и маршрутите, и построяването на европейски газов хъб на територията на България са измежду значимите цели, по които българското държавно управление ще работи в границите на председателството. Акцент в работата ще бъде подложен и върху построяването на изчезналата инфраструктура със прилежащи страни, както и създаването на модела за районния електроенергиен пазар. България е една от последните страни в Европейски Съюз, която не е либерализирала изцяло своя пазар – завършването на процеса ще е измежду акцентите по време на председателството.
По време на председателството ще се сложи и на тематиката за реализирането на поетапен и стопански аргументиран преход към ниско-въглеродна енергетика и повишение на енергийната успеваемост.
Националната енергийна камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската минно-геоложка камара изрази поддръжка по изложените цели и обявиха подготвеност за взаимна работа с Министерството на енергетиката по организацията на взаимни събития в границите на председателството.
До края на седмицата предстоят срещи с представители на браншови организации, синдикати, академична общественост и неправителствени организации, на които ще бъдат показани целите в енергийния бранш по време на българското председателство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР