София. България ще участва в разпределението на големите природни ресурси

...
София. България ще участва в разпределението на големите природни ресурси
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

София. България ще взе участие в разпределението на огромните естествени запаси на Антарктида, когато настъпи подобен миг. Това сподели шефът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в изявление за Агенция „ Фокус “ . По думите му Антарктида е един от най-богатите на потребни изкопаеми континенти. Той посочи, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е извънредно богата на мед, злато и сребро. „ Освен това е потвърдено, че в шелфовите морета има огромни находища на петрол и газ, а в другите планински вериги има огнища на доста скъпи първични материали “, сподели проф. Пимпирев. Той изясни, че сега Антарктическият контракт и 29-те консултативни страни, измежду които е и България, са наложили мораториум върху употребата на тези потребни изкопаеми.
„ Въпреки това когато дадена скъпа суровина, която е извънредно нужна за напредъка на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неизбежно ще се опре до това да се употребяват залежите от Антарктида “, сподели още той и изясни, че се радва, че това към този момент не се случва, тъй като всяка една употреба би довела до нарушение на нежното екологично равновесие в региона.
„ Континентът Антарктида е и най-големият контейнер на сладка вода в света. А с последните промени на климата има възможност да пристигна миг, в който водата ще се окаже най-ценното благосъстояние на човечеството, тъй като без нея хората ще загинем единствено след три дни. Така че Антарктида крие доста огромни естествени благосъстояния и България ще взе участие в тяхното систематизиране в бъдеще “, сподели проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР