София. България се нареди сред първите 14 страни в света,

...
София. България се нареди сред първите 14 страни в света,
Коментари Харесай

България сред първите 14 страни в света, въвели революционен подход при изследване за автоимунни заболявания

София. България се подреди измежду първите 14 страни в света, които са възприели новаторски метод за пояснение на резултатите от проучването на антинуклеарните антитела (ANA). Това стана ясно от изнесени данни по време на обичайния международен теоретичен конгрес в Дрезден, отдаден на имунодиагностиката на автоимунните болести, оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ . Наличието на ANA нормално е знак за битие на автоимунно заболяване. От вярното им пояснение обаче зависи да се разбере с акуратност какво е то и надлежно да се стартира уместно лекуване.
Става въпрос за разкриване, количествено установяване и анализиране на антинуклеарни антитела посредством имунофлуоресцентен тест. За разлика от други способи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и облик. Различните облици са групирани в 29 вида, като всеки дава съответна информация. Тъй като ANA не са характерни единствено при несъмнено заболяване, въз основата на тези облици имунолозите могат да предлагат на своите сътрудници къде да съсредоточат търсенето си. Подходът може да се употребява освен за диагностика, само че и като част от предварителната защита на автоимунните болести и надлежно в лечението, защото някои от индикаторите се наблюдават и по време на лекуването. Това е и повода имунологичните данни от имунофлуоресценцията и определянето на облиците да бъде необятно употребен от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, която е главен център за лечение на ревматични автоимунни болести у нас.
„ Това е нов метод, революционен, който прави повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ методът е въведен още преди две години. Той беше препоръчан от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни болести и беше общопризнат и от останалите сътрудници, като Българската асоциация по клинична имунология го одобри като народен консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този стадий се употребява единствено в нашата болница. За потреблението му е нужна специфична подготовка от лекарите “, изясни проф. доктор Доброслав Кюркчиев, шеф на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”.
Останалите страни, които до този миг на национално равнище са избрали имунофлуоресценцията по ICAP (международен консенсус по ANA образите) като главен способ за разкриване, количествено установяване и разбор на антинуклеарни антитела са: Германия, Франция, Италия, Холандия, Швеция, Швейцария, Белгия, Бразилия, Аржентина, Чили, Китай, Хонконг, Уругвай. В някои от останалите страни методът също се употребява в единични лаборатории, само че не е реализиран народен консенсус той да бъде главен за всички.
При автоимунните болести организмът нападна личните си структури, възприемайки ги за непознати. Тестът ANA е за съществени антитела в серума, ориентирани към личните тъкани на тялото. Заболяванията, при които могат да се открият ANA, включват: ревматоиден артрит, систематичен лупус, систематична склероза, другите типове васкулити, склеродермия, дерматомиозит,полимиозит, синдром на Сьогрен,тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза, автоимунен хепатит, глумеронефрити, инфекции, злокачествени болести и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР