София. България и Корея могат да разширят сътрудничеството си в

...
София. България и Корея могат да разширят сътрудничеството си в
Коментари Харесай

Зам.-министър Валентин Йовев обсъди обмяната на опит в областта на инфраструктурата със зам.-министъра на земята, инфраструктурата и транспорта на Корея

София. България и Корея могат да разширят съдействието си в редица области от съвместен интерес. Това стана ясно по време на среща в Сеул, Република Корея, на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев със зам.-министъра на земята, инфраструктурата и превоза на Корея Джонг Кюнг Хун, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . От съвместен интерес е опцията корейски строителни компании да вземат участие в построяването на редица пътни инфраструктурни обекти в България на правилото на публично-частното партньорство, стана ясно още по време на диалога.
Пред корейския си сътрудник заместник-министър Йовев показа няколко инфраструктурни плана, които биха могли да се осъществят с задгранични вложения: доизграждането на автомагистралите „ Хемус “ и „ Черно море “, които са елементи от Европейската транспортна мрежа; аутобанът „ Русе – Велико Търново “ по направлението на Общоевропейски транспортен кулоар № 9; скоростният път „ Видин-Ботевград “; тунелът под връх Шипка в Стара планина и тунелното оборудване под прохода „ Петрохан “.
„ С направените промени в законодателната база у нас се разкриват повече благоприятни условия за присъединяване на задгранични вложители, включително и корейски компании, в построяването и модернизирането на инфраструктурни обекти точно посредством публично-частното партньорство “, сподели още по време на срещата Валентин Йовев.
Той акцентира, че през последните години страната ни, в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството, води деен разговор на разнообразни равнища с представители на корейската република, който е значимо да бъде удължен и в бъдеще.
Корейският заместник-министър на земята, инфраструктурата и превоза изрази вяра да се разшири съдействието сред български и корейски компании, които да извършват в бъдеще повече взаимни планове както в региона на инфраструктурата, по този начин и в областта на районното развиване и кадастъра. „ Надявам се днешната среща да бъде повратна точка в позитивен аспект, за поощряване на българо-корейските взаимоотношения “, сподели още Джонг Кюнг Хун.
В Сеул заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев се срещна и с Чо Ман Сюнг – вицепрезидент на Корейската геопространствена осведомителна корпорация.
Двамата разговаряха за кадастрално-информационната система на Корея и главните способи и новаторски технологии за набиране на данни. В хода на диалога беше разискван практическият опит на корейската страна в създаването на кадастралния указател и геопространствените данни. Заместник-министър Йовев се срещна и със системите за ръководство на бази данни и Географски осведомителни системи, както и с връзките на системата с регистрите от Агенция по вписванията, употребявани от Корейската корпорация.
„ В момента България продължава изработването на кадастралната карта и кадастралните регистри на територията на страната и следва тяхното надграждане, модернизиране и прецизиране “, изясни по време на срещата заместник-министър Йовев. По думите му корейският опит в тази сфера би бил от изгода за българската Агенция по геодезия, картография и кадастър изключително що се отнася до методите на действие, потенциала и новите технологии, внедрени в корейската кадастрално-информационна система.
Чо Ман Сюнг насочи покана към българския заместник-министър специалисти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър да посетят Сеул, където да се срещнат на процедура с корейската кадастрално-информационна система и да се включат в взаимен обучителен план.
В южнокорейската столица заместник-регионалният министър се срещна и с представители на Асоциацията на интернационалните контрактори на Корея (ИСАК). Пред тях той показа опциите за публично-частно партньорство в региона на пътната инфраструктура у нас.
В Сеул заместник-министър Йовев взе участие във второто съвещание на Комитета по промишлено коопериране.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР