София. 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока

...
София. 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока
Коментари Харесай

АФИС: 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

София. 56% от българите считат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха. Това демонстрират данните от национално представително изследване, осъществено от Агенция „ АФИС “ . Повече от една трета (36%) от жителите на страната усещат утежняване на качеството на въздуха в обитаемото място, в което живеят. Три пъти по-малко – 12%, установяват усъвършенстване на чистотата на въздуха. За всеки втори няма особена смяна.
Замърсяването мощно зависи от степента на урбанизация на съответното обитаемо място. Чистотата на въздуха се утежнява надалеч по-малко в селата (15%), до момента в който този дял обгръща 48% от жителите на огромните градове (57% в София) и 36% на дребните.
Въздушното замърсяване е по-силен дразнител за хората от по-високите подоходни групи. Например, тези с над 1000 лева приход на член на семейството установяват замърсяване в 64% от случаите.
Помолени да посочат две ограничения, които биха съдействали най-вече за по-чист въздух в тяхното обитаемо място, интервюираните най-често показват по-ниска цена на електричеството (56%), следвано от понижение на придвижването с коли (39%), прекъсване на пушек от индустриално произвеждане (23%), домашно отопление с газ (20%). Централното топлоснабдяване, газификацията и електрическото отопление понижават потребността от отопление с дърва и въглища.
Другите отговори в действителност са свързани с изброените дотук – по-достъпният публичен превоз е ефикасна опция на персоналните коли. Вярно е и противоположното – по-слабото придвижване на персонални коли в градовете облекчава трафика и форсира развиването на публичния превоз.
Отговорите мощно зависят от съответната обстановка в обитаемо място. Специално в групата, при която доминира оценката за по-силно замърсяване през последните години, казусът с колите мощно се приближава до този с цената на електричеството (съответно 50 и 53%). Това подсказва, че най-силно настоящият фактор през последните години е все по-силната доминация на персоналния автомобил над публичния превоз.

Националното представително изследване е осъществено от Агенция „ АФИС “ в интервала 30 ноември – 4 декември 2018 година Интервюирани директно в домовете им са 1010 пълнолетни български жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР