София. 48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани

...
София. 48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани
Коментари Харесай

МРРБ: 48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани по новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония

София. 48 плана за над 10,3 млн. евро са финансирани по Програмата за трансгранично съдействие сред България и Република Македония за интервала 2014-2020 година Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след среща с министъра на локалното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу. Гостът от прилежащата ни страна е в България по покана на министър Нанков. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
31 от финансираните планове към този момент са завършили сполучливо своето осъществяване, уточни още министър Нанков. Той обърна внимание, че на 11 май изтича срокът за подаване на планови оферти по последната отворена по програмата покана на стойност близо 7 млн. евро.
Николай Нанков подсети също, че осъществяването на Програмата за трансгранично съдействие сред България и Република Македония е било извънредно сполучливо през интервала 2007-2013 година и е завършило с усвоени 97% от общия запас. Тези средства са вложени в общественото и териториално доближаване на трансграничния районите посредством осъществяването на действия за поддръжка на резистентен туризъм, запазване на културното и историческо завещание, запазване на околната среда, възстановяване на достъпността, увеличение на заетостта и икономическия напредък и други
Добросъседските връзки са единственият път за по-добрия живот на жителите на двете страни. Сътрудничеството сред двете министерства към този момент е открито посредством взаимното осъществяване на Програмата за трансгранично съдействие, която е най-успешна измежду изпълняваните с други наши съседи стратегии, сподели от своя страна министър Сухейл Фазлиу.
Република Македония прави оценка поддръжката на Република България за нашите старания за присъединение в Европейския съюз и НАТО. За нас, като страна и като министерство, е доста значимо да стартира прагматично съдействие в осъществяване на значимите за евроинтеграционни политики, сподели още министър Фазлиу.
Основен фокус на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани. На 17 май следва среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която чакаме да бъде призната декларация от София, която ще съдържа политически ангажимент, че поддръжката за интеграцията на Западните Балкани е един от главните цели на Европейски Съюз, заяви министър Нанков. Европейската комисия оцени позитивно напредъка, който Република Македония и Албания извървяха в преговорния развой, с цел да стартират действителни договаряния с Европейски Съюз за бъдещо участие. Защитаваме позицията, че би трябвало да бъдат осъществени всички промени според Копенхагенските критерии и добросъседските и партньорски връзки, с цел да бъдат Западните Балкани действително уголемение на Европа, разяснява районният министър.
За свързаността сред двете страни основни планове са завършването на Коридор №8 и връзките към новия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ сред Струмяни и Берово. България пое ангажимент доникъде на 2020 година пътят до него от българска страна да бъде подготвен. За задачата през тази година ще бъдат рехабилитирани 19 км от трасето, а през идната година ще стартира и строителството на нов 9-километров сектор, осведоми още Николай Нанков.
В рамките на визитата на водената от министъра на локалното самоуправление на Република Македония делегация беше разисквана подготовката на Меморандум за съдействие сред двете министерства. Документът беше контрактуван в границите на междуправителственото съвещание през ноември 2017 година
Предстои меморандумът да бъде подписан в границите на идващите 60 дни в Скопие, разгласи министър Николай Нанков. Той уточни, че документът ще бъде разумно продължение на подписания през предходната година Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. В него като главен приоритет е посочено разширението на транспортните връзки сред двете страни в подтекста на цялостната съгласуваност – икономическа, обществена и инфраструктурна, уточни районният министър.
Сред другите тематики, които се разискаха в границите на пленарните диалози сред двете делегации, бяха провокациите пред районната политика и локалното самоуправление, капацитетът за развиване на районите, опитът на България в Стратегията за нововъведения и положително ръководство на локално равнище на Съвета на Европа и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР