София. 11-годишният период, през който не са провеждани сесии на

...
София. 11-годишният период, през който не са провеждани сесии на
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов: Стокообменът между България и Египет има много по-голям потенциал

София. 11-годишният интервал, през който не са провеждани сесии на смесената българо-египетска междуправителствена комисия е прекомерно дълга пауза. Смятам, че смесената комисия за икономическо съдействие е значима платформа и инструмент за развиване и разширение на съдействието сред България и Египет във всички области. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Първата сесия на комисията, която се организира в София. Той е съпредседател от българска страна. Това оповестиха от пресцентъра на МЗХГ .
" Въпреки непрекъснатото повишаване на стокообмена сред България и Египет през последните години, той не дава отговор на капацитета и опциите на двете страни ", сподели още министър Порожанов. Основните артикули на българския експорт за Египет до края на 2017 година са нефтени масла, рафинирана мед и сплави, пшеница, царевица, сурови или модифицирани тютюни и други Вносът се образува от сурови нефтени масла, минерални и химически азотни торове, сол, полимери и други
" Като най-перспективни области на двустранното икономическо съдействие на сегашния стадий следва да се преглеждат енергетиката, превозът, връзките, хранителната индустрия, селското стопанство и туризма ", съобщи от своя страна доктор Сахар Наср, министър на вложенията и интернационалното съдействие на Египет. Тя напомни визитата на българския министър-председател Бойко Борисов на 22-23 октомври 2018 година и срещите му с египетския президент Абдел Фаттах ал-Сиси и с премиера Мустафа Мадбули. Тогава бяха реализирани сделки за бъдещи взаимни дейности, ориентирани към разширение и задълбочаване на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес.
Министрите Порожанов и министър Наср подписаха протокол от първата сесия на смесената комисия, като преди този момент организираха и двустранна среща. Беше парафиран и меморандум за съгласие за научно-техническо съдействие сред Селскостопанската академия и Селскостопанския проучвателен център на Египет. След сесията на смесената комисия бяха извършени и директни срещи сред бизнеса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР