Сочни и плътни са супер хранителните листа на тученицата. Растение,

...
Сочни и плътни са супер хранителните листа на тученицата. Растение,
Коментари Харесай

От градината на баба: Лека и полезна салата с тученица

Сочни и плътни са супер питателните листа на тученицата. Растение, което евентуално сте виждали още в детството си в двора на баба, само че е допустимо и в никакъв случай до момента да не сте опитвали. Нека променим това! Ще ви срещна с потребните съставки на месестите листа на известото още като тлъстига растение, набедено у нас за бурен.

Тученицата заема почетно място в трапезата на чужденците, а култивацията й е почнала още в предишното в Индия и Персия. Има данни за използването й за медицински цели от Хипократ и в античен Рим. Съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, в сравнение с в спанака. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Тученицата защищава и от рак, съдържа два типа пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.



Растението е изключително потребно за хора с анемия, оказва помощ за намаляване. Всички елементи на тученицата  са ядливи, само че някои хора обичат да похапват единствено листата. Прибавят ги в салати или ги накълцват в яхнии и супи. Растението е подобаваща композиция с ястия от Средиземноморието, както и с кисело мляко и чесън. В Южна Африка подготвят вкусно пюре от тученица, като листата се измиват и задушават дружно с джинджифил на прахуляк, индийско орехче, черен пипер, сол и лой. Добавя се чесън и чаша вино, и се получава вкусно пюре, които се сервира с ориз или с картофи.  Запалих любознанието ви, нали? Ето и една рецепта с основен участник Portulaca olecarea, както е латинското название на растението.

Вижте рецептата на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР