Сочената за партньор на Петков и Ко в проекта за

...
Сочената за партньор на Петков и Ко в проекта за
Коментари Харесай

Пропада аферата на ПП-тата за €34 млн. със завода за електромобили

Сочената за сътрудник на " Петков и Ко " в плана за електрически автомобили Athena Consumer Acquisition Corp. се отдръпва от взаимното сдружение, с което пропада опцията за листване на сдружението на Нюйоркската борса и възможното набиране на капитал за строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч. Бившият длъжностен министър на стопанската система и някогашен министър председател Кирил Петков разгласи на 15 юли 2021 година завода за електрически автомобили за предпочитана инвестиция.
 
Планираното обединение с американската Athena Consumer Acquisition Corp. и излизането им на фондовата борса в Ню Йорк, за привличане на капитали се провали преди дни. Мотиви за отхвърли на Athena от договорката публично не бяха оповестени. С излизането на борсата се очакваше да бъде набран капитал за строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч.
 
Заводът за електрически коли в Ловеч бе гордостта на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система. На 10 юли 2021 година Петков свика публицисти и се похвали, че е подписан меморандум с немския производител на електроавтомобили Next.e.GO за произвеждане на електрически автомобили. Той заяви, че фабриката ще се намира на терена на цех " Балкан " в Ловеч, като би трябвало да проработи до 2 години. " Планираният потенциал е по 20 000 коли на година, като проектите на вложителя са тази численост да бъде съществено надхвърлена ", разгласи Петков.
 
Съобщението на Кирил Петков за подписан меморандум изпреварва с пет дни решението на Министерски съвет от 15 юли 2021 година, на което служебният кабинет утвърждава план за въпросния меморандум. Това е вторият меморандум след този, с " Джемкорп " със скандални клаузи (виж мнението на Десислава Трифонова).
 
" Труд news " получи обвързващия страната ни контракт сред държавното управление и " Некс. е. Гражданско отделение България " АД, съгласно който България се задължава да даде на вложителя държавна помощ в размер на 34 млн. евро за интервала 2024-2029 година Предвидено е средствата да са заплащат на четири транша - първият за 13 299 644 лева през 2024 година Условието е да са създадени първите коли и да има най-малко 250 нови работни места. Вторият транш, за същата сума е за 2025 година, а изискването са 365 работни места.
 
 Факсимиле от меморандума сред държавното управление на България и “Некст. е. Го ” България Факсимиле от меморандума сред държавното управление на България и “Некст. е. Го ” България Източник: Труд  Факсимиле от меморандума сред държавното управление на България и “Некст. е. Го ” България` Факсимиле от меморандума сред държавното управление на България и “Некст. е. Го ” БългарияИзточник: Труд
Останалите два транша - през 2027 и 2029 година по 19 949 466 лева. са при изискване, да създаде надлежно по 10 000 и 20 000 електрическия автомобил за период от 12 месеца. Бъдещият цех за електрически автомобили в Ловеч бе разгласен за предпочитан капиталов план, който планува 280 млн. лева инвестиция в границите на три години. зад учредената през 2015 година компания, основана в Аахен и показана от Кирил Петков като немска, стоят албански милионери, почнали бизнеса си с перални втора ръка, с които са прали униформите на умиротворителните военни сили в Косово.
 
Експерти разясниха пред " Труд news ", че с цел да подпише Кирил Петков меморандума е трябвало да има потвърдено и обезпечено финансиране (чл.11 т. 3 от Правилника за използване на Закона за поощряване на инвестициите). Самият факт, че търсят финансиране от Съединени американски щати потвърждава, че при подписването на меморандума не е имало обезпечено финансиране. В стенограмата на съвещанието на служебния кабинет на 15 юли 20221 година четем следното изявление на Петков: " Инвестицията ще бъде 140 млн. евро, има финансиране за нея. Сто милиона ще бъдат дадени от акционерите, 180 млн. лева от УниКредит Булбанк, даде писмо, че ще ги финансира ".
 
Писмо от УниКредит Булбанк няма, настояват източници на изданието от две министерства. Вече е очевидно, че няма обезпечено финансиране, както и че надали ще бъде открито такова.
 
 Десислава Трифонова, ГЕРБ Десислава Трифонова, ГЕРБ Източник: Zonanews
Десислава Трифонова, някогашен началник на Българската организация за вложения: Неправомерно се дава рекордна държавна помощ
Общата държавна помощ за предпочитания капиталов план " Изграждане и ръководство на новаторски цех за произвеждане на електрически коли e.GO в гр. Ловеч " е 66 млн. лв.. Това е рекордна държавна помощ - води се капиталова държавна помощ.
 
Меморандумът планува осъществяване на инвестицията и по-късно се заплаща, като компанията е длъжна в петгодишен мониторингов интервал тази инвестиция да се поддържа, т. е. все още, когато има заплащане тя би трябвало да е в употреба и да са изпълнени всички критерии. Т. е. в деня на заплащането те би трябвало да работят и да са наели всички 365 служащи.
 
Единствената законна разбивка по заплащанията е за 2024 година Проектът би трябвало да е подготвен доникъде на 2024 година, тъй като осъществяването му е 3 година по правилник. В нарушаване на закона в меморандума е записано, че през 2025 година следва да се изплати втория транш на държавната помощ в размер на 13 299 644 лева при изискване, че броят на разкритите работни места доближи 365. По закон всички служащи би трябвало да са назначени още в края на тригодишния интервал - т. е. през 2024 година Не може страната на процедура да ги устоя пет години, т. е. в целия интервал на мониторинга (б. р. меморандумът планува траншовете държавна помощ да са до 2029 година, като през 2028 и 2029 година са по 19 949 466 лева.).
 
Всички заплащания би трябвало да са през 2024 година и по-късно компанията би трябвало да си поддържа и работните места и производството, а не ние да им плащаме по тази причина, че са продали несъмнено количество коли (б. р. в меморандума е записано, че през 2027 година компанията ще получи държавна помощ в размер на 19, 9 млн. лева при положение, че е продала минимум 10 000 автомобила за интервал от 12 месеца).
 
Ако те не си поддържат инвестицията в петгодишен период - дължат цялата сума. За пръв път слушам в историята на България да има такова нещо - това е в несъгласие и с европейския правилник №651/2014 и с насоките на Европейска комисия. Европейска комисия ще признае за позволена държавна помощ единствено заплащането през 2024 година, което значи че всички останали траншове, в случай че бъдат отпуснати, ще би трябвало да се върнат или са вреда за страната.
 
Още при започване на 49 Народно събрание ще желаяме основаване на комисия, която да изследва всичко към меморандума на държавното управление с " Некст. е. Гражданско отделение България " АД. Капиталът е вдигнат на 2 млн. лева
 
Албански милионери са aкционери в " Некст. е. Гражданско отделение България "
Дружеството започва с капитал 50 000 лв.
 
 Така трябваше да наподобява заводът за електрически автомобили съгласно плана Така трябваше да наподобява заводът за електрически автомобили съгласно плана Източник: Труд
Дружеството " Некст. е. Гражданско отделение България " е основано на 2-ри юли 2021 година, с капитал 50 000 лв., който е разпределен в 50 хиляди елементарни поименни налични акции с право на глас. Номиналната стойност на всяка акция е 1 лев. Акционери в него са " Некст. е. Го Мобайл " съдебна експертиза - Германия и " Адванс Пропъртис " ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Основният акционер в българската компания " Некст. е. Гражданско отделение България " е " Некст. е. Го Мобайл ", която е купена от капиталовия фонд Nd Industrial Investments B.V. Този капиталов фонд през 2020 година е добит от ND Group, благосъстоятелност на сина на най-богатия албанец Лазим Дестани - Назиф Дестани. Двамата са най-богатите албанци в света с към $3 милиарда положение.
 
В българското сдружение, основано поради строителството на завода за електрически автомобили, " Некст. е. Гражданско отделение Мобайл " има 25 001 от акциите, представляващи 50,002% от капитала на сдружението, а " Адванс пропъртис " - 24 999 акции, представляващи 49,998% от капитала.
На 1 март 2022 година капиталът на " Некст. е. Го България " АД е вдигнат на 2 000 000 като се резервира дяловото присъединяване на " Некст. е. Гражданско отделение Мобайл " и на " Адванс пропъртис ".
 
В комерсиалния указател като притежатели са посочени Назиф Дестани, Георги Домусчиев, Кирил Домусчиев, " Адванс пропъртис ", " Некст. е. Гражданско отделение Мобайл ", доктор Щефан Рудолф, Мартин Клайн и Белко ван дер Лей (последните трима са представители на " Некст. е. Гражданско отделение Мобайл " ). Братята Георги и Кирил Домусчиеви вземат участие с терена на някогашния цех " Балкан " върху който би трябвало да се построи новият цех за електрически автомобили.
 
Произведени са не повече от 1500 коли
И рекламата с Неймар не оказа помощ на производството в Аахен
Не повече от 1500 електрически автомобила e.Go са били създадени в немския град Аахен от 2017 година насам, когато компанията стартира да приема предварителни поръчки за първия си модел e.Go Life. Реално записаните коли в Германия обаче са двойно по-малко - 771 броя. Серийното произвеждане започва през 2019-а и е спряно дефинитивно през есента на 2022 година
 
Като аргументи за прекратяването в немските медии се показват високата цена на модела (23 900 евро), бавното зареждане на батерията, късият пробег (под 120 км) и високата консумация на сила в действителни условия. В реалност моделът не е конкурентен и отстъпва на другите дребни градски електрически коли във връзка с техническите характерности и цената.
 
През 2020 година производителят изпада в неплатежоспособност и производството краткотрайно е спряно, за което способстват и нарушените доставки на части за колите заради рецесията с ковид. През 2022 година за дипломат на марката е зает бразилският футболист Неймар и са афиширани следващите гръмки проекти за листване на нюйоркската борса и за градеж на цех в Северна Македония.
 
Изпълнителният шеф на " Некст. е. Го България " арх. Любомир Станиславов: Фирмата е стартъп, обикновено е да изпитва компликации
 
 Главният изпълнителен шеф на Некст. е. Го България арх. Любомир Станиславов получи отличие за инвестиция на зелено Главният изпълнителен шеф на Некст. е. Го България арх. Любомир Станиславов получи отличие за инвестиция на зелено Източник: Труд
Здравейте, до каква степен стигнахте със строителството на завода за електрически автомобили?
Не желая да приказвам сега, тъй като се случват някакви неща там и не е вярно да приказвам. Ще кажа на малко. Проектът е изработен и е получил утвърждение от институциите на техническа фаза, определен е основен реализатор. Направена е мобилизацията на строителя, т. е. строителната площадка е заградена. Но строителство не е почнало.
 
Намерихте ли вложители?
Не знам какво имате поради. Такъв вид планове се осъществят с банкови заеми, финансови принадлежности... Няма тематика.
 
Какъв е казусът тогава? Защо не стартирате строителство?
Има неща които явно би трябвало да се решат, откакто има закъснение на завода, само че аз нито мога нито искам да влизам в тези елементи.
 
Има ли тласък за вложителите - те ще получават ли някаква сума за всеки създаден автомобил?
Има меморандум сред компанията и българското държавно управление, който е обществено прочут. Нищо по-различно от това не мога да ви кажа.
 
А по кое време се чака начало на строителството?
Не мога да ви отговоря. Нали ви споделих, че каквито компликации и проблеми има, те се вземат решение, тъй че когато това стане, ще мога да ви кажа. Сега няма по какъв начин да ви кажа, тъй като има възможност да ви подведа. За да бъдем точни и правилни и с цел да не ви подведа, първо не е вярна информацията, че вместо цех е издигнат фотоволтаичен парк. Това са два прилежащи плана, който го споделя, просто подвежда хората. Второ, не е вярна информацията, че този цех се е преместил в Македония. Фирмата е стартъп, обикновено е понякога да изпитва компликации, не е толкоз елементарно да се осъществя подобен план. От българска страна това, което мога да ви уверя е че всичко е направено на 100% по най-хубавия метод, както от страна от българските сътрудници, по този начин и от страна на държавните управления, тъй като те са много държавни управления оттогава.
Източник: Труд
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР