Собствеността над комплекс Камчия“ да се върне от кметството на

...
Собствеността над комплекс Камчия“ да се върне от кметството на
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлагат закон за връщането на комплекс Камчия от Москва на българската държава

Собствеността над комплекс „ Камчия “ да се върне от кметството на Москва назад на българската страна, а съветски парцели на глобени лица да бъдат замразени. Това оферират депутатите от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова , стана ясно в понеделник от обява на Мирчев във Facebook.

Новината идва няколко месеца откакто през август 2023 година Свободна Европа, в което споделя по какъв начин земята под комплекс „ Камчия “ - част от територията на България, е продадена на Русия на безценица и в прорез с конституционните ограничавания.

Мярката се подхваща и на фона на продължаващата от близо 2 години инвазия на Русия против Украйна , поради която страните от Европейския съюз (ЕС), в това число и България, постановиха поредност от наказания над Москва.

Сега следва законопроект с предложенията на Мирчев и Йорданова да бъде импортиран за разискване в Народното събрание.

„ Законодателната самодейност е мощно закъсняла, изключително с оглед продължаващата война на Русия в Украйна “, написа Мирчев в обявата си.

„ Международни санкционни ограничения в този смисъл са налице от 2014 година, като в отговор на неспиращата експанзия на Русия се одобряват и нови. “

Депутатът прибавя, че с цел да може България да извърши отговорностите си по използване на тези интернационалните наказания, би трябвало да се одобри съответен закон.

Затова Мирчев и Йорданова са създали план за разрешаване на казуса с съветската благосъстоятелност на „ Камчия “ и други съветски парцели на територията на България, свързани със глобени лица.

По думите на Мирчев законопроектът ще включва и поддържането на обществен лист на глобени лица на страницата на Министерството на външните работи .

Санаторно-оздравителният комплекс (СОК) „ Камчия “ е с повърхност към 300 дка и е ситуиран на 30 км от Варна . В комплекса има хотели, спортни зали, учебно заведение и други уреди. И постройките, и земята под тях са благосъстоятелност на кметството на Москва.

Тази земя е продадена на безценица от страната при ръководството на така наречен Тройна коалиция на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи сред 2005 и 2009 година

Териториите са добити със заобикаляне на конституционната възбрана чужденци да имат земя в България.

Така Русия, която, разполага с няколкостотин декара гранична територия на брега на Черно море .

Правителствата в годините след 2009 година не регистрират това като проблем, който би трябвало да се реши. През 2019 година съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че „ Камчия “ ще се употребява в Европа.

Миналата седмица „ Дневник “, че Департаментът по имущество на град Москва е изискал за изпълнителен шеф на СОК „ Камчия “ да бъде назначен висшият кадър на съветската компания „ Лукойл “ Росен Григоров. Това може да се преглежда като опит Русия неофициално да избави собствеността си върху комплекса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР