Собствениците на жилища в санирани блокове и на сгради, построени

...
Собствениците на жилища в санирани блокове и на сгради, построени
Коментари Харесай

Собствениците на санирани сгради няма да плащат за технически паспорт

Собствениците на жилища в санирани блокове и на здания, издигнати след 2007 година, ще си спестят сред 200 лева и 1000 лв. за правене на механически паспорт на постройката

Всички притежатели на по-стар парцел обаче ще би трябвало да броят тези пари, с цел да отговорят на законовите условия, сложени от Наредба №5 от декември 2006 година за техническите паспорти на градежите, припомни Труд.

Техническите паспорти не могат да се издадат единствено за един апартамент или офис, а единствено за цяла постройка.

Цената за правенето им е от порядъка на 3-5 лв. за квадратен метър. Така притежатели на апартаменти с повърхност 65 кв. м ще би трябвало да платят най-малко 195 лв.. Притежателите на домове с повърхност от 90 квадрата – сред 270 лв. и 450 лв., а притежателите на апартаменти от 165 кв. м – сред 495 и 825 лв.. Отделно при неналичието на механически чертежи за сградата се заплаща и по към 1 лев за кв. м за архитектурно снимане.

Или за най-големите домове цената може да доближи съвсем 1000 лева

Техническият паспорт съдържа цялата информация за годината на създаване, употребяваните материали, типа на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при трусове, както и за направените поправки в съответната сграда.

Новият, четвърти поред период за правене на документа е краят на 2022 година

Ако притежателите не съберат пари или не се схванат между тях до тогава, правенето на паспорта ще се поръчва от кметовете на общините, които по-късно ще си търсят парите от притежателите – посредством непринудено събиране или с изпълнителен лист.

Никой в страната няма точна информация какъв брой са постройките, построени преди 2007 година, които към момента не разполагат с технически паспорт. Към момента кметовете събират сходни данни, а част от тях се пробват да издадат нужните документи гратис възползвайки се от стратегии.

По закон наемат проектанти или консултанти

Техническите паспорти за съществуващи към този момент здания, построени преди 2007 година, се сформират от колектив от проектанти с разнообразни специалности или консултанти. Те обследват сградата, попълнят информация за това какви са техническите ѝ характерности, изследват съществуващата документи или вършат снимане при липса на такава, разказват възможни недостатъци, повреди или опустошения, правят замервания по отношение на издръжливостта на сградата и енергийната ѝ успеваемост. В случай че има противозаконни преустройства или промени по сградата, те се вписват в техническия паспорт, само че това не ги узаконява, предизвестяват още специалистите. Така действително може да се окаже, че с изключение на да броят пари за правене на документа, притежатели, които са рушили носещи стени или правили други противозаконни поправки, могат след това да бъдат в допълнение глобени.

Обичайно правенето на технически паспорт отнема 30-45 дни, само че при положение, че има свободни екипи от проектанти или консултанти. Предвид нужното единодушие и събиране на средства от всички притежатели процесът по правене на паспорта може да продължи и година.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР