Собственикът на част от цистерните, преобърнали се край Хитрино през

...
Собственикът на част от цистерните, преобърнали се край Хитрино през
Коментари Харесай

Булмаркет: Катастрофата в Хитрино е била неизбежна. Причина е повреда на стрелката

Собственикът на част от цистерните, преобърнали се край Хитрино през декември 2016 година – " Булмаркет ДМ ", твърди, че повода за случая не е високата скорост на влаковата комбинация, а е щета на релсовия път. За това умозаключение компанията се базира на експертиза, направена в Румъния и Германия. Изследването е посочило, че високата скорост може да бъде събитие за дерайлирането на влака, което да докара до гибелта на седем души, само че не е задоволително да аргументи нещастието. Според заключенията повода е щета на стрелката, която разделя коловозите, написа " Дневник ".

" Изчисленията демонстрират, че даже влакът да се е движил с по-висока скорост от позволената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните композицията може да се обърне, в случай че скоростта надвиши 111.5 км/ч, което не подхожда на откритото по следствието ", оповестиха от компанията.

Според експертизата най-вероятната причина е, че една от стрелките на коловизите на гарата в Хитрино не е била заключена. Така колелата на шести вагон от композицията потеглят по едно и също време по два коловоза. В резултат се къса връзката сред шести и седми вагон и влакът дерайлира.

Данните от проучването демонстрират, че в случай че повода беше висока скорост, всички вагони трябваше да са от външната страна на завиващия коловоз, както и да дерайлират двата локомотива и първите пет вагона.
" Булмаркет ДМ " твърди, че експертизата е призната от съда по гражданското дело, което тече против компанията. По него има съвещание във вторник, 13 март, в Софийския градски съд. Отделно Окръжната прокуратура в Шумен съобщи на съд двамата машинисти на композицията - Димитър Михнев и Радослав Петков. Наказателното дело против тях се води в съда в Шумен. Изследването ще бъде предоставено и по този развой, съобщи юристът на компанията Николай Киряков.

На 10 декември предходната година влакова комбинация с пропилен се взриви в селото. Десетки къщи бяха разрушени, починаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени.

Сред другите аргументи, открити от експертизата, са и че цистерната, превозвала пропилена, не е отговаряла на Конвенцията за интернационалните железопътни транспорти и правилника за интернационален транспорт на рискови товари.

Тя е била с полусферично дъно, което се прави оценка като рисково.

Цистерната е била на френска компания, наета от румънска компания, а не на " Булмаркет ДМ ". Служителите на компанията одобряват единствено по документи товарите, които би трябвало да превозят. Физически цистерните не се ревизират от компанията. " Ако наемете кола и тя има документи за механически обзор, нямате подозрения, че автомобилът е минал подобен обзор. Превозвачът не вижда истинските документи ", съобщи Светослав Първанов, заместник-управител на " Булмаркет ДМ ".

Освен това е открито, че след приключване на пропилена дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа. Не е известно по какъв начин и за какво това се е случило.

Първите резултати от проучването идват през септември, а последните - на 9 март.

До задгранични специалисти от компанията се обръщат, откакто получават отвод от българските експерти в тази област, да изготвят проучването. Те настояват, че работят по планове на Национална компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) и по тази причина биха изпаднали в спор на ползи. От " Булмаркет ДМ " настояват, че по-късно са видели тези имена като специалисти на експертизите, предоставени от прокуратурата. Тяхното умозаключение е, че главната причина е скоростта на композицията.

Защо компанията приказва чак в този момент?

" Мълчахме една година, макар че имахме данни за същинската причина. Осъзнахме, че по този начин сме съучастници, и взехме решение да изправим тази неточност. С години ние сме очевидци на нарушавания и проблеми по жп инфраструктурата в България. Оказа се, че сме изложили на риск живота на почтени хора. С мълчанието си ние допуснахме чиновниците на компанията да бъдат отъждествявани с нарушители ", съобщи при започване на брифинга Светослав Първанов. Той се извини на всички хора, които са претърпели физически или душевен прекарвания от нещастието.

" Още на третия или четвъртия ден след случая бях привикан в следствието в Шумен и бях предизвестен, че нося наказателна отговорност, в случай че оповестявам следствена загадка. Предупредиха ни, че не трябва да изнасяме информация ", съобщи шефът на компанията Станко Станков, запитан за какво чак повече от година след случая те изнасят тези данни.

" Втората причина – бяхме в потрес първите дни след случая. Не бяхме наясно какви са аргументите и даже какви са следствията. Преценихме в компанията, че е по-разумно да боравим единствено с обстоятелства. Събрахме колкото можахме информация ", съобщи още Станков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР