Сняг на парцали вали в съседна Румъния.На места пътищата са

...
Сняг на парцали вали в съседна Румъния.На места пътищата са
Коментари Харесай

БТВ показа сняг на парцали и половин метър преспи: Идва ли в България?

Сняг на парцали вали в прилежаща Румъния.

На места пътищата са непроходими като региона на Бихор в Трансилвания.

От фрагментите показани по БТВ се виждат преспи и бездънен сняг най-малко половин метър.

Сняг ще има и в България от събота.

На места ще забележим същинска зимна картинка.

Ето и прогнозата на

Въздушната маса над Балканите и през идващите дни ще се задържи неустойчива - с чести прекосявания на циклони и динамично време. Вятърът ще се задържи най-вече от северозапад и температурите ще се задържат към нормата за средата на ноември. Краткотрайно стопляне чакаме от вторник, само че от сряда времето ще се утежнява. След сряда чакаме смяна на времето и нов леден атмосферен фронт.

Времето във вторник и сряда

През деня във вторник облачността ще се раздра и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югозапад. Дневните температури сензитивно ще се покачат. Очакваните оптимални ще са сред 15-18°С. След обяд от запад облачността ще се усили, само че превалявания са малко евентуални. 

Коренна смяна на времето чакаме от сряда и съгласно двата модела (GFS и ECMWF) ни предстоят нови превалявания от дъжд и  понижение на температурите. 

През деня в сряда от северозапад облачността ще се усили и на изолирани места, най-вече над планинските региони от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще има условия и за обилни превалявания към края на деня над Южна България, като тук-там в следобедните часове ще са съпроводени и от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него температурите ще се намаляват. Преди понижението температурите ще са високи и над Централна България се чакат стойности сред 18-20°С. С насочване и увеличаване напразно от северозапад ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда 

В четвъртък вероятността за превалявания понижава, ще има повече слънчеви часове. Облачността от запад ще се раздра и ще намалее, а вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са сред 4°С и 10°С, а оптималните - сред 15°С и 18°С. В петък от запад облачността още веднъж ще се усилва и вплътнява и над северозапад ще стартират превалявания. В Източна България ще духа до сдържан вятър от югоизток и към момента ще е със относително високи температури.

Промяна на времето чакаме в събота. Тогава облачността ще се усили. Очакват се нови обилни превалявания, а седмицата ще приключи и с по-студено време.

Около обяд в събота, под въздействие на нов циклон от запад, на изток облачността ще се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд, които до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг.

Meteo Balkans моли водачите да карат деликатно и със съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР