Снощи започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки

...
Снощи започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки
Коментари Харесай

Каракачанов: НАТО е основата на евроатлантическата сигурност

Снощи стартира постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО, осведомиха от МО.

От българска страна в нея взе участие заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата на Република България Красимир Каракачанов.

Форумът стартира със съвещание във формат „ 30 “, на което беше разискван процесът на размисъл „ НАТО 2030 “. Неговата цел е чертане на насоки за опазване на силата във военно отношение, увеличаване на политическото измерение и одобряване на световния метод към сигурността на Алианса. С оглед на подготовката на рекомендации по процеса на размисъл за идната среща на върха през 2021 година, министрите на защитата разискаха евентуални оферти и цели.

В своето изявление министърът на защитата Красимир Каракачанов акцентира, че НАТО е основата на евроатлантическата сигурност и е от изключителна значимост да поддържаме и да укрепваме всичко това, което прави тази организация толкоз сполучлива.

„ На първо място това са единството и солидарността сред съдружниците, чиито израз е вземането на решения с консенсус “, посочи министър Каракачанов.

По време на съвещанието бяха прегледани още справедливото шерване на тежестите и отговорностите в Алианса и въпроси от усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, с фокус върху Концепцията за въздържане и защита на Евроатлантическата зона, основната Концепция на НАТО за водене на бойните дейности, напредъка по Инициативата за подготвеност, иновационните технологии и технологии с евентуален унищожителен резултат (emerging and disruptive technologies - EDT) и други Министрите на защитата утвърдиха Стратегия за използването на EDT, която ще подкрепи напъните на Алианса да резервира софтуерното си предимство.

При разискване на справедливото шерване на тежестите и отговорностите в Алианса беше маркирано, че 2021 година се чака да бъде седмата поредна година на повишение на разноските за защита на съдружниците. България поддържа визията, че шерването на отговорностите в Алианса ще остане доста значима част от акомодацията на НАТО. Министър Каракачанов удостовери поетия ангажимент за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, както и за развиване на качествата и принос към интервенциите и задачите на Алианса.

Първият ден от срещата на министрите на защитата завърши с неофициална сесия с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на защитата на Швеция и Финландия. Сесията беше отдадена на въпроси от региона на трансатлантическата сигурност, с фокус върху общите провокации и методите за справяне с тях.

Днес срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО продължава. Ще бъдат разисквани интервенциите и задачите на НАТО с фокус върху задачата „ Решителна поддръжка “ в Афганистан и бъдещето на наличието на Алианса в страната, както и задачата на НАТО в Ирак.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР