Снимки: Във Варна отбелязаха навършването на 51 години от откриването

...
Снимки: Във Варна отбелязаха навършването на 51 години от откриването
Коментари Харесай

Във Варна отбелязаха навършването на 51 години от откриването на най-старото обработено злато в света

Снимки:

Във Варна означиха навършването на 51 години от откриването на най-старото обработено злато в света. Ежедневният поток от възхитени туристи пред витрините не стопира, оповестява " ".



Варненският халколитен некропол е открит инцидентно през 1972 година при изкопни работи за слагане на телефонен кабел в Западна промишлена зона.

Намерени са доста златни предмети, по този начин и медни и кремъчни сечива. Това става на северния бряг на Варненското езеро, на 200 м. от водата, написа " Дарик ". На разкопките от 3000 кв.м. повърхност са открити общо 294 гроба с огромен брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната ера - късна каменна и ранна медна ера.



Част от некропола е била разрушена от времето. Основна част от находките от некропола се намират в Археологическия музей на Варна, а дребна част и в Националния исторически музей в София.



Според проучване на японски учени през 1974 година посредством радиовъглероден способ множеството предмети от некропола са датирани в интервала сред 4600 и 4200 г.пр.н.е. Златните находки са с тегло 6,5 кг. в общо 3000 предмета. Това количество неведнъж надвишава всичкото злато, което е открито от интервала на каменно-медната ера в целия свят.



Затова и се назовава богатство. В него концентрацията на злато е най-голяма. Златните украшения са разграничени на 28 вида. Чистотата е 23,5 карата - съвсем чисто. Добиването на такова злато е изисквало доста време и самообладание, както и знание на характерните техники на пречистване.

Незначителна част от находките имат смес на сребро или мед, само че това е естествено събитие. В непосредственост до некропола са открити още три гроба, които не принадлежат към него и имат даже още по-стара датировка - от междинния халколит или към 5000 г.пр.н.е. В един от тези гробове е открита гривна от нанизани златни цилиндри.

Находката е от същия народ, обитавал мястото, само че от по-ранен интервал. Гривната в действителност е най-старата находка от всички, изложени в залата. Находките от некропола недвусмислено дават насоки за наличието на някаква форма на държавно устройство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР