Снимки: Цветан Томчев, ТРУДИскаме историята не да ни разединява, а

...
Снимки: Цветан Томчев, ТРУДИскаме историята не да ни разединява, а
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Продължаваме идеята на Гоце Делчев и Даме Груев за единение и свобода

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

Искаме историята не да ни разединява, а да ни сплоти по общия ни европейски път. Това сподели кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов на формалната гала от честването на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на която участваха министър председателите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев.

„ За мен е чест да ви поздравя с добре пристигнали в Благоевград във връзка 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание – героизъм и мотив за горделивост, за национално самочувствие за нас, живеещите в България и Македония. Днес скланяме глава пред паметта на хилядите бойци – мъже, дами, които оставиха името си в историята на Балканите, за тях не би трябвало да приказваме в минало време. Тяхната увереност, блян за независимост и единение са образец, който би трябвало да следваме и в сегашното, и бъдещето “, съобщи Камбитов.

„ Днес, когато почитаме делото и саможертвата на Гоце Делчев, Даме Груев и хилядите техни съидейници, ние продължаваме тяхната концепция за единство и независимост. Сигурен съм, че ни виждат и се гордеят, тъй като тяхното дело не е забравено, идеалът им е жив и през днешния ден. На тази паметна дата двама министър председатели са тук, с цел да покажат това “, съобщи още доктор Атанас Камбитов и добави, че Договорът за добросъседство е отворил нови порти към бъдещето ни и е решил по какъв начин да се отнасяме към общата ни история – с взаимно почитание и общи празнувания. „ Искаме историята не да ни разединява, а да ни сплоти по общия ни европейски път “, сподели още той.

От името на благоевградската общност доктор Камбитов връчи на двамата министър председатели грамоти, включващи идейни знаци, синтезиращи наличието Илинденско-Преображенското въстание.

Зоран Заев получи и цифровизиран списък от исторически документи от епохата на въстанието, благосъстоятелност на Община Благоевград.
 Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР