Снимки: ТАСС, унгарската агенция МТИ, ФИ (Архив на БТА)Днес се

...
Снимки: ТАСС, унгарската агенция МТИ, ФИ (Архив на БТА)Днес се
Коментари Харесай

Навършват се 37 години от аварията в АЕЦ Чернобил

Снимки: ТАСС, унгарската организация МТИ, ФИ (Архив на БТА)

Днес се навършват 37 години от повредата в Чернобилската атомна електроцентрала, считана за един от най-тежките произшествия в нуклеарната енергетика. На днешната дата от 2017 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации  се отбелязва Международният ден в памет на Чернобилската злополука. В момента на повредата умират двама души, а към 600 чиновници в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тях умират до края на 1986 година, според  данни на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, най-много днешна Украйна, само че и в Русия и Беларус, като съвсем 52 хиляди кв. км – със мощно радиоактивните детайли цезий 137 и стронций 90 с интервал на полуразпад надлежно 30 и 28 години. Общо над 600 хиляди индивида вземат участие в ликвидирането на последствията от повредата. Около една десета от тях умират, а 165 хиляди остават инвалиди.

На 26 април 1986 година, в 1:23 часа локално време, при планувано прекъсване на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в Съюз на съветските социалистически републики на територията на днешна Украйна избухва гърмеж в реактор вид „ РБМК-1000 “. 

Ето по какъв начин наподобяват първите дни след повредата в Чернобилската АЕЦ през бюлетините на Българска телеграфна агенция от 1986 година

На 28 април 1986 година, в 21:20 часа, е оповестена къса информация от ТАСС, в хрониката на „ Международна информация “: 

Москва, 28 април /ТАСС/ - В Чернобилската атомна електроцентрала стана повреда. Повреден е един от атомните реактори. Вземат се ограничения за очистване на последствията от повредата. Оказва се помощ на потърпевшите. Образувана е държавна комисия. 

На идващия ден, 29 април, също в „ Международна информация “ на Българска телеграфна агенция, в 21:07 часа е оповестено известие на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики:

Москва, 29 април /ТАСС/ - Както към този момент бе обявено в печата, в Чернобилската атомна електроцентрала, ситуирана на 130 километра северно от Киев, стана повреда. На мястото работи държавна комисия под управлението на заместник-председателя на Министерски съвет на Съюз на съветските социалистически републики Борис Шчербина. В нея влизат ръководители на министерства и на ведомства, видни учени и експерти. 

По предварителни данни повредата е станала в едно от пространствата на 4-ти енергоблок и при нея е била разрушена част от строителните структури на корпуса на реактора, той е бил развален и е имало известно приключване на радиоактивни субстанции. Другите три енергоблока са спрени. Те са изправни и се намират в експлоатационен запас. При повредата са починали двама души.

Взети са най-необходимите ограничения за очистване на последствията от повредата. Сега радиационната конюнктура в електроцентралата и в местността към нея е нормализирана, на потърпевшите се оказва нужната здравна помощ. 

Жителите от селището на АЕЦ и от трите най-близки обитаеми пункта са евакуирани. Непрекъснато се следи положението на радиационната конюнктура в Чернобилската АЕЦ и в покрайнината. 

В същото време в поверителното приложение на Българска телеграфна агенция на 29 април 1986 година може да се прочете информация за случая: „ Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала по единомислещото мнение на западни експерти евентуално е предизвикала гибелта на доста хора, предават западните информационни организации. В многочислени известия от Москва, Стокхолм, Вашингтон, Лондон и Бон, Ройтер, АП, Юнайтед прес интеренешънъл и Агенция Франс Прес акцентират, че „ в късото известие на ТАСС не са посочени аргументите за повредата, нито броят на жертвите и последствията от нея. “ Но съгласно всички информации фактът, че Съюз на съветските социалистически републики публично оповестява за бедствието – „ нещо невиждано в осведомителната му процедура “, приказва, че „ се е случило нещо доста съществено “. Такъв е и коментарът на публични представители във Вашингтон, да вземем за пример представителят на Белия дом Едуард Джереджиян, декларирал нощес: „ Трябва да е нещо доста съществено, откакто Съветите приказват обществено за случая “.

Информацията в поверителното приложение от тази дата е разграничена на две елементи – до обед и следобяд, всяка от към пет страници. 

В частта, която съдържа данните до обед, написа, че по информациите на западните информационни организации се научава, че първите съмнения за възможен случай с атомна електроцентрала пристигнали от Швеция, където било измерено внезапно повишаване на радиацията – пет пъти повече от естествената. „ За повишение на радиацията съобщили малко по-късно и други страни в Северна Европа – Финландия, Дания и Норвегия…Според експерти, представени от организациите, степента на радиоактивност не е нездравословна за жителите на засегнатите страни. Освен това експертите предвиждали, че облакът ще се разсее за няколко дни “.

В поверителното приложение от 29 април 1986 година следобяд се показва, че  " случаят в Чернобилската атомна електроцентрала, на към 130 км северно от Киев, е тематика номер 1 през днешния ден на мнения и спекулации на АП, Агенция Франс Прес, Ройтер и Юнайтед прес интеренешънъл, на разнообразни профилирани институти и обособени експерти в атомната област на Запад, както и на политически дейци.  Четирите западни организации цитират западни представители в Москва, които разговаряли с поданици на Киев. От тези диалози станало известно, че в неделя сутринта доста рейсове в града били отклонени от естествената си активност, „ с цел да транспортират евакуираните от село Чернобил и от град Припят (25-30 хиляди поданици покрай Чернобил) “.  Според публицист от в. „ Правна Украини “, служителка в един киевски хотел и други източници в Киев „ всичко в града е обикновено и няма никакво безпокойствие “, написа в информацията в приложението. Там се отбелязва още, че Международната организация по атомна сила във Виена (МАГАТЕ) е съобщила в този ден, че Съветският съюз я е уведомил публично за случая.  

На 30 април, в 21:25 часа в постоянния бюлетин „ Международна информация “ на Българска телеграфна агенция е оповестено известие на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики:

Москва, 30 април/ТАСС/ На Чернобилската атомна електроцентрала не престават работите за очистване на последствията от станалата повреда. В резултат на взетите ограничения през миналото денонощие е намаляло отделянето на радиоактивни субстанции, а нивото на радиацията в региона на атомната електроцентрала и в селището край нея е спаднало.
Измерванията, които експертите вършат с контролна инсталация, демонстрират, че не е настъпила верижна реакция на раздробяване на нуклеарното гориво, реакторът е загасен.
Започнати са работи за изчистване на нечистите сектори в покрайнината, като за тяхното осъществяване са привлечени профилирани подразделения, снабдени с нужната модерна техника и с ефикасни средства. 
Някои организации на запад популяризират клюки, че при повредата в АЕЦ били починали хиляди хора. Както към този момент бе обявено, в действителност са починали двама души и единствено 197 са приети в болница. От тях 49 са напуснали болничното заведение след проучване. Предприятията, колхозите, совхозите и институциите работят обикновено. 

Интересен акцент в осведомителния поток за Чернобилската злополука е обява от  6 май в „ Международна информация “ на Българска телеграфна агенция със заглавие „ Вестник „ Правда “ за повредата на Чернобилската АЕЦ “, в която се показва, че ситуацията продължава да е комплицирано, само че основното е, че ситуацията се управлява освен към АЕЦ, само че и в прилежащите региони, а нивото на радиацията се е намалило. „ В репортаж от специфичните си репортери в региона на централата „ Правда “ написа, че е запустял градът, където допреди няколко дни работеха и живееха 25 хиляди енергетици  и строители, химици, служащи в речния превоз. Само понякога на улиците се демонстрира специфична кола на службата за дозиметричен надзор “, се показва в информацията.

Вестникът споделя за самата нощ на случая: „ Взрив унищожи строителните структури на постройката на реактора и избухна пожар. Това стана през нощта… След гърмежа се възпламени покритието на машинната зала. Пожарникарите се борели с 30-метрови пламъци. Ботушите им затъвали в разтопения от високата температура битум. Димът и нагарът затруднявали дишането, само че смелчаците се сражавали мъжествено. По мнението на експертите извършвайки героизъм, пожарникарите лимитирали доста мащабите на аварията… “.

Също на 6 май  в поверителните приложения на Българска телеграфна агенция, които по тематиката надвишават общо 50 страници до края на май,  се цитира информация на Ройтер с източник Москва, в която се показва, че съгласно западни експерти описанието на злополуката в Чернобилската АЕЦ в публикация, оповестена в същия ден във в. „ Правда “, „ съдържа прекомерно малко неща, които не са били към този момент известни от сателитни фотоси. Статията е най-подробното изложение, обещано до момента от формалните средства за информация в Съюз на съветските социалистически републики за злополуката на 26 април….. “ 

В информацията се цитират думите на посланик, че учените ще бъдат „ в положение да дадат по-цялостна оценка на ситуацията, откакто тримата експерти от МАГАТЕ, намиращи се в този миг в Москва, създадат своя отчет “.

Днес, 37 години по-късно, равносметката към този момент е ясна - сега на повредата умират двама души, а към 600 чиновници в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тях умират до края на 1986 година, според  данни на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, най-много днешна Украйна, само че и в Русия и Беларус, като съвсем 52 хиляди кв. км – със мощно радиоактивните детайли цезий 137 и стронций 90 с интервал на полуразпад надлежно 30 и 28 години. Общо над 600 хиляди индивида вземат участие в ликвидирането на последствията от повредата. Около една десета от тях умират, а 165 хиляди остават инвалиди. От 30-километровата зона в радиус от Чернобилската АЕЦ са евакуирани към 115 хиляди души. Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на минимум 200 нуклеарни бомби, като тези пуснати над Хирошима и Нагасаки в Япония през август 1945 г. 

На 30 ноември 1996 година дефинитивно е спрян първият реактор на Чернобилската АЕЦ, а на 15 декември 2000 година централата е затворена. 

Материалът е квалифициран със съдействието на Отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР