Снимки от американски спътник показват, че европейският спускаем апарат Скиапарели

...
Снимки от американски спътник показват, че европейският спускаем апарат Скиапарели
Коментари Харесай

НАСА разпространи снимки на кратера, направен от Скиапарели

Снимки от американски сателит демонстрират, че европейският спускаем уред Скиапарели е направил плитък кратер, когато се е блъснал в марсианската повърхнина, заяви Асошиейтед прес.

Европейската галактическа организация загуби връзка със Скиапарели малко преди сондата да стигне до повърхността на планетата на 19 октомври. Два дни по-късно, на фотоси, направени от спътника „ Марс рикънисънс орбитър “ на НАСА, пролича черно леке в зоната на кацане. Така стана ясно, че Скиапарели се е блъснал в повърхността с огромна скорост и е допустимо да се е взривил.

По-подробни фотоси, направени от „ Марс рикънисън орбитър “, демонстрират, че Скиапарели е образувал кратер с дълбочина към 50 см и ширина към 2,4 м. Европейската галактическа организация още проучва асиметричното мрачно оцветяване в близост, което може да значи, че резервоарите с гориво на апарата са се взривили в една посока.

Според експерти на Европейската галактическа организация най-вероятната причина за разбиването на галактическия уред Скиапарели на Марс е компютърен проблем.

Експерименталният модул беше спуснат на Марс на 19 октомври, с цел да бъдат тествани технологии за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 година Сигналът от него прекъсна 50 секунди преди предстоящото кацане. Основната задача на Скиапарели беше да тества технологии за следено втурване и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта напразно, влажността, налягането и температурата при кацане.

Европейската галактическа организация дефинира задачата като сполучлива, тъй като корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) застана сполучливо на орбита и към края на годината би трябвало да стартира на изследва наличието на метан, вода и ацетилен в марсианската атмосфера.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР