снимки: личен архив ДестанГ-н Шахин, вече повече от година, пандемията

...
снимки: личен архив ДестанГ-н Шахин, вече повече от година, пандемията
Коментари Харесай

Илхан Шахин, „Дестан“: Килограм истинско сирене се прави с не по-малко от 6-7 литра мляко

снимки: персонален списък " Дестан "



Г-н Шахин, към този момент повече от година, пандемията оказва въздействие с изключение на върху живота ни, а и върху цялостната стопанска система на страната и света. Като изтъкнат представител на млечния бранш в България, какво е мнението ви за динамичността и непредвидимата конюнктура в сектора?

Ще отговоря на въпроса ви откъм гърба напред- от чисто потребителска позиция. Кристално ясно е за всички, че хората започнаха да обръщат внимание на здравето си, дори и тези, които са скептично настроени по отношение на вируса. Определено се вижда, че пробвайки се да поддържат добър имунитет, хората от ден на ден започнаха да търсят качествена храна. В този ред на мисли, динамичността в нашите графики е експоненциална, а това единствено ни стимулира, тъй като в подобен миг осъзнаваме че 27-годишният труд да произвеждаме единствено качество, в този миг дава най-яркия си резултат. Относно непредвидимостта на обстановката, считам, че тя ни разсъни от един много бездънен и нескончаем сън, а точно тази непрекъсната рутина, пред която се бяхме изправили, чисто като производители и търговци, включително и целият бизнес. " Форсмажорно събитие " за всички ни присъстваше единствено в договорите, само че в никакъв случай не се замисляхме за същината на това разбиране... само че ето, че пристигна времето да се научим да сме същински стратези, а тези, които не съумяват - " естественият асортимент " стартира да си споделя думата. Във вътрешнофирмен аспект имахме много усложнения в организацията на работния развой, тъй като непрекъснато имаме болни чиновници и се постановяваше да работим в скъсен състав при увеличаващи се поръчки. До ден сегашен имаме проблеми с доставки на консумативи, а непрестанно се усилват цените на всевъзможни индустриални единици, включително амбалажи, горива и така нататък



 

Имаше ли компании във вашия бранш, които преустановиха активността си?

 

Според справките за миналата година в България се наброяваха към 240-250 мандри. Аз персонално нямам информация за сътрудници прекратили активността си, само че има такива със съществено понижаване на производството. Нашият бранш не е обикновен, изисква се сериозна организация, квалифицирани екипи и старателен труд. Това са фактори, с които не всеки съумява да се пребори и в такива случаи се изпитват съществени компликации.



 

От потребителска позиция, няма по какъв начин да не ви попитам, способства ли пандемията с нещо за възстановяване на качеството на млечните артикули, или в противен случай?

 

В нашата организация хигиеничните привички постоянно са били приоритет и всеки който ни познава, може да го удостовери, уверен съм! Поради тази причина, при нас не се промени изключително рутината, имаме строги хигиенични условия за всеки стадий от добиването на млякото, през производството на продуктите ни, до пакетирането и доставянето до комерсиалната мрежа. Работим в строга колаборация с всички наши отдели, с цел да запазим това към този момент 27 години. Когато стане въпрос до сътрудниците от сектора, не мога да съм сигурен, само че несъмнено имаше такива, които трансформираха организацията си, с цел да могат да отговорят на хигиеничните условия при наличната обстановка!



 

Как да разпознаваме същинските млечни артикули – в които има единствено и само мляко и закваски?

 

Винаги когато ми задават този въпрос се сещам за нещо друго от значително значение, а точно, че усетът на потребителя към този момент е килнат. За страдание огромна част от хората са привикнали с евтините артикули, в които има вода и евтини консерванти. В този ред на мисли, колкото и клиширано да звучи, в тази ситуация цената е от водещо значение. Не можете да си визиите какъв брой мъчно е да се създават същински качествени артикули - единствено от мляко и то по достоверни предписания - към този момент толкоз години го вършим, всеки ден, по тази причина и не се славим с евтина продукция, само че сме горди, че огромна част от хората към този момент го правят оценка и както споделих при започване на диалога, от ден на ден хора ни избират, когато търсят същински артикули.

 

Какъв е стандартът – какъв брой литра мляко са нужни за кг сирене или кашкавал?

 

За кг сирене се употребяват към 6-7 литра мляко, а за кг кашкавал  10-11 литра. Държа да отбележа, че от голямо значение е млякото, включително българското сурово мляко е най-хубаво, точно по тази причина работим единствено с български фермери, които в нашата процедура наброяват към 80-90 фермери от Североизточна България!

 

Контролира ли се това от страната?

 

През последните години страната се пробва да постанова стандарти в това отношение, само че за жалост мандрите старателно трансформират технологията си, с цел да понижат цената и да подтиснат пазара, както казах- на цената на добавки и " скъпа " вода. За страдание, огромна част от потребителите се поддават на тази тактика, с цел да спестят 2-3 лв. от кг сирене или 3-4 лв. от кг кашкавал и да хапнат артикул, който е показан за същински. Да не забравяме и нездравословното въздействие на така наречен „ добавки “ и върху здравето, по този начин, че несъмнено част от спестените пари отпътуват в аптеките за медикаменти. В това отношение апропо, добра роля играят потребителските организации, които проучват продуктите от пазара. Смятам, че все по-активно би трябвало да се изследват продуктите от пазара.

 

Как се справяте с недобросъвестните съперници, които употребяват вода, мляко на прахуляк или палмова лой за своите артикули или, както вие отбелязахте, всички тези добавки?

 

Ние като организация сме безсилни против техните практики. Основният ни инструмент е да произвеждаме това, което постоянно сме- качество! Разчитаме на нови правила или по-точно на нормативни промени в Закона за храните, касаещи избрани параметри на млечните артикули - като наличие на вода и масленост в изсъхнало вещество.



А можем ли с просто око да разпознаем подобен артикул – какви са  да вземем за пример разликите сред тези артикули и вашият?

 

Разпознаването на око е мъчно, изискват се много знания, мъчно могат да се разграничат от потребителя. Определено тези с високо наличие на вода са по-меки, само че както и загатнах, цената е от главно значение, колкото и клиширано да звучи!

 

В последната една година броим 5 месеца, в които беше неразрешено на заведенията за хранене да работят, сега отново се постановат рестрикции, отрази ли се това при вас?

 

Нашата продукция се предлага в заведения за хранене, които в действителност държат на качеството на продуктите си. От общият ни брой клиенти, към 15% са заведения за хранене, по тази причина при нас не се усети спадът, заради значителната отплата от страна на огромният брой магазини, с които работим и настрана. Междувременно доста набъбна процентът на нашите консуматори.

 

Въпреки, че е извънредно комплицирано, динамично и в действителност непредвидимо, какви са персоналните ви упования за развиването на сектора до края на 2021 година?

 

Процесите са много динамични в условия на пандемия. В нашата компания работят прелестни фрагменти, както в производството, по този начин и в логистиката и маркетинга. Вярваме, че през тази година ще имаме още по-добри резултати. Практиката потвърждава, че хората ценят същинските артикули и това е безспорен факт, по тази причина ние ще продължим да произвеждаме това,  с което сме се потвърдили. На всички искам да останат в положително здраве и да се хранят с качествена храна!

* обява

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР