Снимки Държавна опера Варна23 март, 19.00, Основна сцена, Държавна опера

...
Снимки Държавна опера Варна23 март, 19.00, Основна сцена, Държавна опера
Коментари Харесай

Балетът Дон Кихот на 23 март във Варна

Снимки Държавна опера Варна

23 март, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

На 23 март, 19.00, Основна сцена, балетната натрупа на Варненската опера ще показа „ Дон Кихот “ от Лудвиг Минкус, едно от най-ярките типичен балетни заглавия. Макар и въодушевен от фамозния разказ на Сервантес, балетът се концентрира не толкоз върху испанския идалго и неговия правилен оръженосец Санчо Панса, колкото върху историята на двамата влюбени Китри и Базил. В техните функции през лятото на предходната година сполучливо дебютираха солистите на балетната натрупа Илияна Славова и Марко Ди Салво, които ще танцуват и в този момент в спектакъла на 23 март.

Илияна Славова на драго сърце споделя за своята героиня: „ Танцувах амурче в балета „ Дон Кихот “ като ученичка в пети клас на Балетното учебно заведение, по хореография на Калина Богоева. Оттогава датира и фантазията ми да изиграя Китри на професионална сцена. Щастлива съм, че фантазията ми се реализира, въпреки и в нелеките условия на ковидно лято. За мен това беше двоен триумф, тъй като Китри е първата ми основна роля след близо 3-годишна пауза по майчинство. Репетирах с доста предпочитание и упоритост и мисля, че с Китри почтено се върнах на балетната сцена. Партията е красива, доста испанска, жива, технична. Марко ди Салво в ролята на Базил е превъзходен сътрудник, на който мога да разгадавам във всяко отношение.  



Особено ми подхожда хореографската редакция на Сергей Бобров. Той редуцира познатата от Мариус Петипа сцена със съня на Дон Кихот, като за сметка на нея във второ деяние дава приоритет на присъщи испански танци – жига, фанданго. Публиката постоянно приветства бурно неговото фанданго, една от кулминационните точки в постановката “, споделя Илияна Славова.

Своите усещания прибавя и Марко Ди Салво: „ Дон Кихот “ е от обичаните ми балети и аз се веселя, че още веднъж ще можем да го представим на сцената на Държавна опера Варна. Аз ще пресъздам ролята на Базил - бръснарят, който обезверено се пробва да завоюва ръката на Китри. Но татко й, Лоренцо, желае да я омъжи за богаташа Гамаш. Базил е подготвен на всичко, с цел да накара Лоренцо да промени мнението си и сватбата да се състои. Ролята на Китри извършва Илияна Славова, с която е наслаждение да споделям една и съща сцена, тя ме кара да се усещам комфотно във всеки един миг.



Базил е предизвикателство за мен, само че в това време всяка негова стъпка, даже най-дребната, ме изпълва с наслада. Ролята на Базил изисква съществени механически умения, пантомима, сила, пристрастеност. Мисля, че „ Дон Кихот “ е един доста жизнеспособен и прелестен балет както за публиката, по този начин и за изпълнителите. “

" Дело за оперативно наблюдение КИХОТ "
23 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна
Балет от Лудвиг Минкус
По едноименния разказ на Мигел Де Сервантес
Хореография Сергей Бобров
В функциите:
КИТРИ – Илияна Славова
БАЗИЛ – Марко Ди Салво
Дело за оперативно наблюдение КИХОТ - Румен Стефанов
ЕСПАДА, ТОРЕАДОР - Павел Кирчев
МЕРСЕДЕС - Галина Велчева
САНЧО ПАНСА - Даниел Христов
Балет на Държавна опера Варна

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР