Снимката е илюстративна.Афганистански войници от специалните сили, които са се

...
Снимката е илюстративна.Афганистански войници от специалните сили, които са се
Коментари Харесай

Разследване: Русия – чрез талибаните, набира бивши елитни афганистански командоси за Украйна

Снимката е илюстративна.
Афганистански бойци от специфичните сили, които са се сражавали дружно с американски бойци и по-късно са избягали в Иран след изтеглянето на Съединени американски щати предходната година, в този момент са набирани от съветската войска, с цел да се бият в Украйна, обявиха трима някогашни афганистански генерали пред „ Асошиейтед прес “.

Те обявиха, че руснаците желаят да привлекат хиляди от някогашните елитни афганистански командоси в „ задграничен легион “ с оферти за постоянни заплащания от 1500 $ на месец и обещания за несъмнено леговище за тях и фамилиите им, с цел да избегнат депортиране вкъщи, което съгласно мнозина би било гибел от ръцете на талибаните.

„ Те не желаят да се бият – само че нямат избор “, споделя един от генералите, Абдул Раоф Аргандивал, като прибавя, че към дузината командоси в Иран, с които си е писал, се опасяват най-вече от депортиране. „ Те ме питат: „ Дайте ми решение. Какво би трябвало да създадем? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият “.

Аргандивал споделя, че вербуването се управлява от съветската наемна мощ „ Вагнер груп “. Друг военачалник, Хибатула Ализай, последният шеф на афганистанската войска преди талибаните да вземат властта, съобщи, че напъните се подкрепят и от някогашен пълководец на афганистанските специфични сили, който е живял в Русия и владее езика.

Набирането на съветски военнослужещи следва месеци на предизвестия от американски бойци, които са се сражавали с афганистанските специфични елементи, че талибаните имат желание да ги убият и че те могат да се причислят към враговете на Съединени американски щати, с цел да останат живи или от яд към някогашния си съдружник.

В отчет на Конгреса на Съединени американски щати от август категорично се предизвестява за заплахата афганистанските командоси, подготвени от американските военноморски сили SEALs и армейските зелени барети, да предадат информация за американската тактичност на групировката „ Ислямска страна “, Иран или Русия – или да се бият за тях.

„ Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и в този момент това ни се връща “, споделя Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, служил в Афганистан, като прибавя, че афганистанските командоси са висококвалифицирани, яростни бойци. „ Честно казано, не желая да ги виждам на никое полесражение, само че сигурно не и в борба с украинците “.

Малрой обаче е песимистичен, че руснаците ще съумеят да убедят доста афганистански командоси да се причислят, тъй като множеството от тях, които познава, са водени от желанието да обезпечат действието на демокрацията в страната си, а не да бъдат оръжия чартърен.

Разследването на АП се организира по времето на рекрутиране на афганистански командоси, когато предходната седмица списание Foreign Policy за първи път заяви детайлности за това начинание въз основа на неназовани афганистански военни източници и източници от сферата на сигурността. Вербуването се случва в миг, когато съветските сили са подложени на напън от украинските военни настъпления, а съветският президент Владимир Путин продължаваше да поставя старания за готовност, което е накара близо 200 000 съветски мъже да изоставен страната, с цел да избегнат работа.

Министерството на защитата на Русия не отговори на молбата за коментар. Говорител на Евгений Пригожин, който неотдавна призна, че е създател на „ Вагнер груп “, отхвърли концепцията за продължаващо изпитание за набиране на някогашни афганистански бойци като „ безумна нелепост “.

Министерството на защитата на Съединени американски щати също не отговори на молбата за коментар, само че почитан чиновник допусна, че вербуването не е изненадващо, като се има поради, че „ Вагнер “ се е опитвал да записва бойци в няколко други страни.

Не е ясно какъв брой афганистански военнослужещи от специфичните сили, избягали в Иран, са били ухажвани от руснаците, само че един от тях е декларирал пред АП, че поддържа връзка посредством чат услугата WhatsApp с към 400 други командоси, които обмислят предложенията.

Той сподели, че доста като него се опасяват от депортиране и са гневни на „ Съединени американски щати, че са ги изоставили “.

Командосът съобщи, че предлагането му включва съветски визи за него, както и за трите му деца и брачната половинка му, които към момента са в Афганистан. На други е било препоръчано удължение на визите им в Иран. Той сподели, че изчаква да види какво ще решат другите в групите WhatsApp, само че счита, че доста от тях ще одобряват договорката.

Американски ветерани, които са се сражавали с афганистанските специфични елементи, са описали пред АП близо дузина случаи, нито един от които не е доказан без значение, на талибани, които обикалят от къща на къща, с цел да търсят командоси, които към момента са в страната, изтезават ги или ги убиват, или вършат същото с членове на фамилиите си, в случай че те не са открити на никое място.

Human Rights Watch съобщи, че повече от 100 някогашни афганистански бойци, разузнавачи и служители на реда са били убити или принудително „ изчезнали “ единствено три месеца откакто талибаните поеха властта, макар обещанията за прошка. В отчет на Организация на обединените нации от средата на октомври са документирани 160 извънсъдебни убийства и 178 ареста на някогашни държавни и военни чиновници.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел съветското предложение, съобщи, че талибанските закани затрудняват отхвърли. Той споделя, че брат му е трябвало да се крие три месеца след рухването на Кабул, като е обикалял сред къщите на роднините си, до момента в който талибаните са претърсвали дома му.

„ Брат ми нямаше различен избор, с изключение на да одобри офертата “, споделя братът на командоса Мурад, който желае да каже единствено първото си име, тъй като се опасява, че талибаните могат да го открият. „ Това не беше елементарно решение за него “.

Бившият шеф на афганистанската войска Ализай съобщи, че огромна част от съветските старания за набиране на бойци са ориентирани към Техеран и Машхад – град покрай афганистанската граница, откъдето са избягали доста хора. Нито един от генералите, които разговаряха с АП, в това число третият – Абдул Джабар Вафа, не сподели, че контактите им в Иран знаят какъв брой от тях са приели предлагането.

„ Получаваш военно образование в Русия за два месеца, а по-късно отиваш на бойните линии “ – гласи едно текстово известие, което някогашен афганистански боец в Иран изпраща на Аргандивал. „ Няколко души от персоналния състав са отпътували, само че са изгубили изцяло връзката със фамилиите и приятелите си. Точната статистика не е ясна “.

По приблизителни оценки 20 000 до 30 000 души от афганистанските специфични елементи са се сражавали с американците по време на траялата две десетилетия война и единствено няколкостотин висши офицери са били изведени по въздух, когато американската войска се изтегли от Афганистан.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР