Снимка, за която в десетки публикации се твърди, че е

...
Снимка, за която в десетки публикации се твърди, че е
Коментари Харесай

Тази снимка е направена преди 29 години във Великобритания, а не в небето над Украйна

Снимка, за която в десетки изявления се твърди, че е от свалянето от страна на украински военнослужещи на шест съветски самолета на 24 февруари, е споделяна неведнъж през последния месец в обществените мрежи. Тя е оповестена и като снимка ви, с текст който гласи, че фотографията е снимана по време на свалянето на един от самолетите. В като източник на фотографията даже е посочено министерството на защитата на Украйна.
Твърдение: Тази фотография демонстрира свалянето на съветски изтребител над Украйна



Събитието за унищожаването на самолетите е обявено на 24 февруари на формалната страница на. 



Снимката на горящия аероплан, за която се твърди, че е от 24 февруари в региона на Донбас, се появява в разнообразни медии. Всъщност тя е употребена стотици пъти през последните съвсем 30 години за разнообразни събития. Появява се в изявления, за които се твърди, че са от авиошоу в Украйна през 2012 година Използвана е за илюстрация на изявления за злополуките във военната авиация още през 2005 година и доста други. За да наподобяват друго, част от фотосите са манипулирани като огледално изображение.

 

При назад търсене на изображение обаче се открива:

„ Това е първата от поредност фотоси на конфликт във въздуха на два МиГ-29. Никой не е бил умъртвил или съществено ранен при случая. Вижда се катапултиране на водача “

Кадърът се намира в сайта , като за фотографията се показва още, че е  направена на 24 юли 1993 година във Феърфорд, Англия, от Карл Форд .

 Снимката с воден знак на AirTeamImages.com и обозначение за авторски права

В  пише, че е основан през 2003 година от авиационния фотограф Дерек Педли и че с годините се е трансформирал в най-голямата и уважавана библиотека в света за фотоси от сферата на авиацията, като разполага със стотици хиляди фрагменти с висока резолюция.

може да бъде забелязана и в библиотеката.

от конфликта във въздуха на двата самолета е качено през 2008 година в Ютюб (YouTube) от Дискавъри ченъл.

Два фрагмента от случая през 1993 година, въпреки и други, могат да бъдат открити в, в чийто административен обсег се намира Феърфорд.
Заключение
Твърдението, че тази фотография е от свалянето на съветски изтребител в Украйна е НЕВЯРНО. Снимката е направена преди 29 години, няма никаква връзка с нашествието на Русия в Украйна и потреблението ѝ като илюстрация за събития от войната в Украйна е ПОДВЕЖДАЩО

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР