Снимка УикипедияИкономиката на Австрия спря, след като правителството затвори почти

...
Снимка УикипедияИкономиката на Австрия спря, след като правителството затвори почти
Коментари Харесай

Австрия отпуска 38 млрд. евро в помощ на бизнеса

Снимка Уикипедия

Икономиката на Австрия спря, откакто държавното управление затвори съвсем целия локален бизнес поради пандемията от COVID-19. За да помогне на фирмите, управляващите оповестиха спешен фонд в размер на 38 милиарда евро. Съществуващите бизнеси ще се поддържат изкуствено, тъй че стопанската система да проработи още веднъж след рецесията, написа euractiv.bg .

Това трябваше да бъде предстоящото от всички изказване на Гернот Блюмел. Ако не беше ковид, новият министър на финансите (от Австрийска национална партия) щеше да произнесе първата си тирада за бюджета предходната сряда, традиция провеждаща се без спиране от 1953 година до през днешния ден.

Блюмел трябваше да показа първата черно-зелена коалиция (Австрийска национална партия – Зелените) в числа, откакто даде поръчка, че бюджетът ще даде опция за  ограничения за запазване на климата при нулев недостиг. Мнозина се съмняваха, че това е допустимо.

Сега няма по какъв начин да разберем дали в реалност проекти са били такива. Защото, както Блюмел ясно даде да се разбере предходната седмица, във времена на ковид уравновесеният бюджет е неосъществим.

В петък (20 март), вместо тирада за бюджета, Блюмел показа декларация за бюджета. Тази дребна, само че основна семантична разлика значи, че актуалният бюджет съставлява декларация за финансовите ограничения за битка с ковид. Трябва да се направи “каквото е належащо ”, с цел да се избави човешкия живот, работните места и бизнеса.

Икономика на изкуствено дишане

Икономиката на Австрия сега е сложена на пауза и множеството магазини са затворени с държавно разпореждане. Спадът на потреблението към този момент оказва въздействие. Само два дни след прекъсването на магазините броят на безработните набъбна със 74 000 души – лица, заети основно в туризма, строителството и сезонната работа, съобщи ръководителят на австрийската Служба за пазара на труда.

Затова държавното управление подхваща ограничения, които ще доведат стопанската система на Австрия на процедура в положение на криогенен сън. С държавни пари фирмите ще влязат в режим на изкуствено дишане, тъй че икономическият цикъл да може да бъде обновен в първия ден след рецесията.

Правителството разгласи общо 38 милиарда евро държавна помощ. От тази сума девет милиарда ще бъдат ориентирани към гаранции и застраховане на заеми, 10 милиарда за отлагане на налози и 15 милиарда за незабавна помощ, която ще бъде изплащана в “случаи на усложнения ”.

Средствата се отнасят за компании, наранени тежко от ограниченията и с стеснен достъп до други форми на помощ.

Работните места би трябвало да бъдат предпазени

Друга значима мярка е продължаването на краткосрочната работа. Тя има за цел да предотврати насилственото освобождение на чиновници на фирмите. Работното време може да бъде понижено до 10% през идващите три месеца при 80 до 90% от естественото възнаграждение. Работодателите ще заплащат единствено за отработените часове, останалата част ще се заплаща от страната.

Тъй като намаляването на работното време в продължение на три месеца с 10% е междинна стойност, на процедура това значи, че фирмите ще могат да изпращат чиновниците си в заплатен отпуск за седмици съвсем гратис. А след два месеца и половина, когато обстановката с ковид се успокои, компаниите  ще могат да стартират работа още веднъж.

По този метод на доктрина фирмите ще могат да задържат хората си и по-късно да стартират работа без да освобождават чиновници. В момента държавното управление възнамерява 400 милиона евро финансиране на мярката, обмисляйки удължаването ѝ до шест месеца.

Кредитните гаранции, отлагането на налози и незабавната помощ също са предопределени да задържат фирмите над водата, до момента в който магазините не отворят още веднъж и потребителският цикъл не стартира. Проблемът, несъмнено е, че никой не може да планува по кое време тъкмо това ще се случи.

Блюмел не скри това и в края на изказването си още веднъж акцентира, че държавното управление ще направи всичко, с цел да изкара хората и бизнеса от рецесията.

Без “непродуктивни полемики ”

“В момента повече не може да се направи ”, съобщи пред EURACTIV Маргит Шратценщалер-Алтцингер, специалист по бюджета в Австрийския институт за стопански проучвания (WIFO). Според нея, държавното управление бързо разбра, че са нужни скъпи държавни ограничения, вместо губене на време в “непродуктивни полемики за уравновесен бюджет ”.

Още при започване на полемиката специалистът даде да се разбере, че за момента не могат да бъдат направени прогнози за продължителността на рецесията и затова и за действителното ѝ икономическо влияние.

Все още е невероятно да се преценяват същинските разноски в бюджета, както и какъв брой средства от незабавния фонд ще бъдат нужни и по кое време тъкмо ще дойдат разноските. Например, гаранциите по заемите не могат да бъдат включени в бюджета до идната година.

Да не спорим за разходите

Въпреки поддръжката си за ограниченията, депутатът от “Нова Австрия ” и “Либералния конгрес ” (NEOS) Жозеф Шелхорн през днешния ден зададе въпроса: “А кой ще заплати по-късно? ”.

Бюджетният специалист Шратценщалер-Алтцингер счита, че в този момент е “погрешно ” да се спекулира с въпроса, тъй като целта е здравето на хората и стабилизирането на стопанската система.

Мотото би трябвало да продължава да бъде: “на каквато и да е цена ”. Въпреки това тя означи опциите за икономии и предвижда, че средствата “няма да са напълно от налози “.

Спекулации дали спомагателният дълг би намалил кредитния рейтинг на Австрия от рейтингови организации като Standard & Poors също са невъзможни. Австрия е в добра икономическа позиция досега и евентуално няма да е единствената страна, която ще поеме задължения поради COVID-19.

Шратценщалер-Алтцингер заключи вероятната обстановка след рецесията с правилото: “Сред слепите и едноокият е цар. ”

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР