Снимка.:ShutterstockСветът реагира остро на решението на Доналд Тръмп да наложи

...
Снимка.:ShutterstockСветът реагира остро на решението на Доналд Тръмп да наложи
Коментари Харесай

Светът се разгневи срещу Тръмп заради митата

Снимка.:Shutterstock

Светът реагира остро на решението на Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. Заваляха предизвестия за ответни ограничения. Първи реагираха азиатските страни. Япония съобщи, че решението ще има огромен резултат върху двустранните връзки. Китай посочи, че " уверено се опълчва " на ограничаващите ограничения, а Южна Корея изрази подготвеност да внесе тъжба в Световната комерсиална организация (СТО), оповестиха организациите. Късно нощес Тръмп подписа предписание за вносни мита от 25 % за стоманата и 10 % за алуминия, въпреки да разгласи изключения за Канада и Мексико, каквито могат да бъдат направени и за други съдружници на Съединени американски щати. Китай, който създава половината от стоманата в света, ще направи оценка на вредите, които могат да последват от американските мита, и " твърдо ще отбрани законните си права и ползи ", уточни китайското министерство на търговията. Митата ще имат съществено въздействие върху естествения ход на международната търговия, добави ведомството.
Европейският съюз, Бразилия и Аржентина обявиха, че ограниченията на Вашингтон не би трябвало да се насочват против тях или че ще изискат за тях да бъдат направени изключения от новия режим. Япония и Южна Корея също показаха планове да изискат изключения. Южна Корея, основен съдружник на Вашингтон в Азия, е третият максимален вносител на стомана в Съединени американски щати след Канада и Бразилия. Китай има относително дребен дял от вноса на стомана в Съединени американски щати, само че поради свръхпроизводството си страната заля международния пазар и намали цените. Китайски стоманодобивни и металодобивни асоциации приканиха държавното управление да наложи ответни ограничения против Съединени американски щати, акцентирайки вносни артикули като неръждаема стомана и въглища, селскостопански артикули и електроника. Спорът ускори опасенията за търговията със соя, която е американският изхабен артикул за китайския пазар с най-голяма стойност.
Налагането на мита за Канада е " немислимо ", съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд, представена от ДПА. " Логично и вярно е Канада да бъде изключена от основанията за националната сигурност. Немислимо е Канада, която е пълностоен сътрудник на Съединени американски щати в Северноамериканското въздушно-космическо командване (НОРАД) и НАТО, и съгласно американските закони е част от промишлената база на отбранителния бранш, да е опасност ", добави тя. Европейски Съюз също като непосредствен съдружник на Съединени американски щати не би трябвало да бъде обиден от митата, уточни в Туитър еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя би трябвало да се срещне на следващия ден в Брюксел с непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър и с японския министър на стопанската система Хирошиге Секо. Разговорите са планувани от дълго време в границите на тристранните срещи, проведени от декември 2017 година. Надяваме се да получим удостоверение, че Европейски Съюз е изключение от всичко това, сподели Малмстрьом. Тя напомни, че в противоположен случай Европейски Съюз е подготвен да вземе бързи ответни ограничения по лист с емблематични американски артикули като фъстъчено масло, бърбън и портокалов сок. Не приготвяме обаче борба, Европейски Съюз е кротичък план, акцентира тя. Малмстрьом означи, че съгласно Евросъюза митата не са решение на казуса със свръх потенциалите в стоманения бранш и е подготвен да се обърне към Световната комерсиална организация (СТО), в случай че е належащо. Дадохме ясно да се разбере, че това не е в сходство справилата на СТО, тъй че ще се обърнем към СТО, вероятно с други другари. Ще би трябвало да защитим нашия бранш с ответни ограничения, уточни тя.
Евросъюзът по-рано тази седмица се зарече да наложи ответни мита на знакови американски артикули като бърбъна, мотоциклетите Харли-Дейвидсън (Harley Davidson), дънките Ливайс (Levi`s), фъстъченото масло, портокаловия сок. Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул изрази удовлетворение, че страната му може да попадне в листата на страните, против които да не се ползват ограничаващите ограничения, съобщи ТАСС. " Съединени американски щати могат да се оплакват от връзките си с други търговски сътрудници, само че не могат да насочат такива недоволства по наш адрес ", акцентира Търнбул. Австралийският министър на търговията Стивън Чобо посочи, че Канбера има 15 дни да потвърди пред Вашингтон целесъобразността на включването й в " белия лист ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР