Снимка PixabayЦените в Турция растат толкова бързо, че много турци

...
Снимка PixabayЦените в Турция растат толкова бързо, че много турци
Коментари Харесай

Цените в Турция скачат драстично, хората не могат да си купят стоки от първа необходимост

Снимка Pixabay

Цените в Турция порастват толкоз бързо, че доста турци не могат да си разрешат даже и стоките от първа нужда. Недоволството против властта пораства, а Ердоган дава обещание богатство.

Германия се бори с инфлация от 4%, а в Турция тя гони 20 на 100. За една година питателните артикули са поскъпнали с 30%, а наемите в Истанбул съвсем са се удвоили, пишат турските медии. Надеждите, че туристическият сезон ще разведри обстановката, към този момент не се оправдават, написа.

" Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, като че ли са 10, а не 100. Затова пазаря към този момент единствено в дребни количества и по-рядко ", споделя Аху, която работи като чистачка в Истанбул.

Това удостоверява и Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни артикули. " Който доскоро е купувал 10 яйца, в този момент взима единствено седем ", споделя той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, само че не смее да вдигне цената. " Клиентите ме ругаят, като че ли аз съм отговорен, че цените непрекъснато скачат. А би трябвало да винят политиците. Аз какво да направя? Като закупувам по-скъпо, би трябвало и да продавам по-скъпо ", показа той.

Турската лира е в рецесия

На касата майка с две дребни деца желае да заплати една лимонада. Когато научава от Хабиб какъв брой коства, първо връща бутилката, само че по-късно вади от портмонето си още няколко монети и най-после въпреки всичко заплаща.

Гневен е и 46-годишният дърводелец Камуран: " Просто не е истина. Алкохолът и цигарите нарастнаха доста. Отивам да изпия една бира и ми желаят цели 20 лири. Колко печели един елементарен служащ дневно - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари ", изясни той.

През последните години турската лира съществено се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който нараства от ден на ден поради слабата лира.

" Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече закупувам за у дома единствено самун, яйца, мляко - такива неща.  Слава Богу, че не живеем чартърен - с помощта на това можем да свържем двата края ", сподели той.

През последните три години природният газ и токът в Турция нарастнаха със 120%, а питателните артикули скочиха с 30 на 100 единствено за една година. Наемите в Истанбул пък напряко експлодират.

В същото време статистическата работа на страната записва рекорден стопански растеж от 22% през второто тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната година, белязана от пандемията. По публични данни, безработицата в Турция е 12%, а младежката - двойно по-висока.

Снимка: Bloomberg.com

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР