Снимка: PexelsПланът за възстановяване и устойчивост от България е получен

...
Снимка: PexelsПланът за възстановяване и устойчивост от България е получен
Коментари Харесай

Европейската комисия потвърди, че е получила Плана за възстановяване и устойчивост от България

Снимка: Pexels

Планът за възобновяване и резистентност от България е получен от Европейската комисия, оповестиха от Брюксел. В него се дефинират промените и плановете за обществени вложения, които България възнамерява да реализира с поддръжката на Механизма за възобновяване и резистентност.

Механизмът за възобновяване и резистентност е в основата на NextGenerationEU, откъдето ще бъдат обезпечени 800 милиарда евро (по настоящи цени) в поддръжка на вложенията и промените в целия Европейски Съюз. Механизмът за възобновяване и резистентност ще играе решаваща роля за подкрепяне напъните на Европа да излезе по-силна от рецесията и за застраховане на екологичния и цифровия преход. Планът бе показан, откакто Комисията и българските органи организираха натоварен разговор, написа " Факти ".

България изиска безплатни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност. Планът на България е структуриран към четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Планът включва ограничения в области като декарбонизацията на стопанската система, образованието и уменията, научните проучвания и нововъведенията, интелигентната индустрия, енергийната успеваемост, устойчивото селско стопанство, цифровата съгласуваност, общественото приобщаване и опазването на здравето. Проектите в проекта обгръщат целия витален цикъл на Механизма за възобновяване и резистентност до 2026 година В проекта се оферират планове в пет от общо седемте европейски водещи области.

Комисията ще оцени проекта на България въз основа на единадесетте критерия, открити в регламента, и ще трансформира наличието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва обзор на това дали проектът способства за ефикасното превъзмогване на всички или на забележителна част от провокациите, набелязани в съответните характерни за всяка страна рекомендации, отправени в подтекста на европейския учебен срок. Комисията ще оцени също по този начин дали в проекта е планувано най-малко 37 % от разноските да са за вложения и промени в поддръжка на задачите в региона на климата и най-малко 20 % — за цифровия преход.

По предписание Съветът ще разполага с четири седмици, с цел да одобри предлагането на Комисията за решение за осъществяване на Съвета. Комисията към този момент получи 26 проекта за възобновяване и резистентност. Тя ще продължи да работи с българските органи, с цел да им помогне да изпълнят първокачествен проект. Комисията одобри позитивни оценки за 22 проекта. Тя продължава да прави оценка проектите на Швеция, Полша и Унгария.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР