Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и

...
Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и
Коментари Харесай

Руски медии твърдят, че се готви премахването на Дмитрий Рогозин като директор на Роскосмос

Снимка от срещата през август 2019-та сред Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

. Ако тази информация се удостовери, това ще е най-позитивната вест за съветската космонавтика през последните няколко години. Руски медии, както и осведомители в Телеграм, свидетелстват, че се готви промяна на шефа Роскосмос и в случай че това е правилно, изпълняващият тази служба Дмитрий Рогозин ще бъде заменен със настоящия вицепремиер на защитата Юрий Борисов. 

Известният съветски вестник РБК се е домогнал до тази информация с помощта на два осведомителя, които са “запознати с въпроса ”, и е намерил в допълнение удостоверение измежду източник в отбранително-промишления комплекс. Към сегашния миг обаче няма нищо публично. Роскосмос не дава отговор на медийните запитвания по тематиката. 

Като предписание “реформите ” в Руската федерация работят на следния принцип – бюрократичните лобита се конкурират едно по отношение на друго и това води до съответните рокади по високите етажи на властта. Не е чудно, че този жанр на работа не докара до никакви действителни промени в Роскосмос и съветският галактически бранш не съумя да се модернизира през миналите две десетилетия, допускайки да изостане фрапантно от развиващия се частен бранш в Съединени американски щати. 

Това обаче не значи, че кадровите смени нямат своето отражение. Дмитрий Рогозин, изключително след началото на войната в Украйна през февруари, нанесе тежки имиджови вреди върху съветската космонавтика, като поправянето им може да отнеме години, дори десетилетия. Макар че шефът на Роскосмос няма пълномощията да прекрати съдействието на Международната галактическа станция и не може напълно да съсипе пилотираната космонавтика, той има задоволително огромна власт. Именно по самодейност на Дмитрий Рогозин бяха прекратени изстрелванията на ракетите “Союз ” от космодрума Куру във Френска Гвиана, както и беше преустановен договорът с английския транспортьор УанУеб. Действията на Рогозин доведоха до това Русия на практика да отпадне от международния сателитен пазар. Дори чиновниците на космодрума Байконур бяха пуснати в насилствен отпуск на отчасти възнаграждение, защото няма галактически полети. 

Единственото, с което можем да запомним Рогозин, е изпращането през 2021 г.- на кино екипаж с съветски транспортен съд “Союз ” до МКС, състоящ се от режисьора Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Ако в Кремъл тлее неодобрение по отношение на галактическата политика на сегашния началник на Роскосмос, евентуално неговият заместител фактически ще е Юрий Борисов. Според галактическия екперт Тони Куин, Борисов въплъщаваше най-сериозната съпротива против Рогозин. Той бе съперник да се пилеят средства за снимане на филм в космоса и смяташе, че с държавни пари не трябва да се финансират частни планове. 

Как би изглеждала съветската галактическа организация под управлението на Юрий Борисов? Никой не знае. Той може да е добър, неприятен началник или безпристрастен. Ако не друго, бихме могли да се надяваме, че няма да нанася повече вреди. Защото към сегашния миг мъчно може да си представим по-отвратителен началник на галактическа организация от Дмитрий Рогозин. 

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР