Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO Индия направи

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO Индия направи
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индия проведе изпитателен безпилотен полет на кораба Гаганян!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: ISRO

Индия направи значима стъпка към изстрелването на първата си пилотирана галактическа експедиция! Днес в 07:30 ч. от галактическия център Сатиш Дхаван бе извършен пуск на едностепенна течногоривна ракета с галактическия транспортен съд “Гаганян ” на задача, която трябваше да показва способността на избавителните системи да изтеглят капсулата при положение на повреда по време на действителен полет.

Ракетата сполучливо изведе кораба на височина 12 километра, след което моторите на избавителната система се задействаха по проект и издърпаха “Гаганян ” на безвредно разстояние. След достигането на разцвет от 17 километра, избавителната система се раздели от спускаемата капсула и тя разпростра парашутите си, с цел да реализира меко кацане в океана.

Това бе третият огромен триумф на галактическата стратегия на Индия в границите на календарната 2023 година. Напомням на читателите, че през август страната реализира меко кацане на Луната, а през септември бе изстреляна слънчевата задача “Адитя-1 ”.

Днешният изпитателен полет бе атмосферен. Догодина следва изстрелването на “Гаганян ” в околоземна орбита за безпилотен тест на системите на кораба в галактически условия, а през 2025 година корабът ще дебютира и с екипаж.

Когато това се случи, Индия ще се трансформира едвам в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, изпратила независимо човек в космоса.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР