Снимка на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк от

...
Снимка на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк от
Коментари Харесай

Турците луднаха по снимка на Кемал Ататюрк

Снимка на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк от времето, когато е бил на 5 годинки, провокира огромен интерес в Турция.

Непоказваната до момента снимка на Ататюрк като дребен бе показана в предаването "Нерегистрирано " на турската телевизия TV100. Водещият Ертан Йозйигит разгласи, че фотографията се демонстрира за пръв път. Тя е била предоставена от госта на предаването, писателя и откривател Октан Келеш.

По думите на Келеш фотографията е била снимана, когато Ататюрк е бил на 5 годинки. На нея се вижда малко русокосо момче, с калпак на главата, седнало с преметнат крайник връз крайник. Впечатление прави спокойната му стойка и взор.



Писателят Октан Келеш уточни, че в фрагмента на фотографията е и учителят на Ататюрк Мустафа Сабри Ефенди, който му е дал името Кемал (съвършенство, зрялост).

“Мустафа Сабри Ефенди през 1893 година е преподавател на Ататюрк, който му дава името Кемал. Като имаме поради, че може да има комплициране при пресмятането на разликата сред календара Руми (който се е употребил в Османската империя, б.а.) и Григорианския календар (който вкарва Ататюрк като президент, б.а.), е допустимо да има една година разлика при пресмятането”, изясни писателят.

Ататюрк е роден през 1881 година в гр. Солун.

Всеки факт, обвързван с личността и делото на надълбоко почитания турски водач Ататюрк, провокира огромен интерес. Още до момента в който се излъчваше телевизионната стратегия, обществените медии се задръстиха от мнения за фотографията, като мнозина означиха, че ”още от този момент проличава, че той ще стане огромен човек “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР