Снимка на лунния реголит, заснета от лунохода “Юту 2 през

...
Снимка на лунния реголит, заснета от лунохода “Юту 2 през
Коментари Харесай

Китайската мисия Чанг-e 4 продължава да работи на обратната страна на Луната година след успешното кацане!

Снимка на лунния реголит, снимана от лунохода “Юту 2 ” през декември 2019-та. Photo credit: CNSA/CLEP

В четвъртък, на 2-ри януари 2020-та, “Чанг’e 4 ” и “Юту 2 ” са се самоизключили по проект, приключвайки работата си за 13-тия лунен ден. Напомням на читателите, че един ден на Луната (когато е допустимо да бъдат провеждани научни изследвания) продължава към две земни седмици. Толкова продължава и тежката лунна нощ, когато температурите падат до -173 oC. Много е мъчно да се направи машина, която да оцелява в такива сурови условия. Луноходът “Юту 2 ” имаше планов живот единствено от три месеца, само че надмина всички упования и до момента пъпли на противоположната страна на Луната. През втората половина на декември, до момента в който продължаваше 13-тият лунен ден, луноходът измина 357.695 метра и съумя да изучи една канара в инфрачервения диапазон на електромагнитния набор.

Очакванията са задачата “Чанг’e 4 ” да обогати неимоверно познанията ни за Луната. Луноходът към този момент се е натъкнал на значима находка – разкрил е материал от дълбоките пластове на естествения ни сателит, проучването на който може да разкрие състава на лунната тога и да разгадае загадките за образуването и еволюцията на Луната. 

Регионът, изучаван от китайската задача, се оказа по-скалист от плануваното и “Юту 2 ” се придвижва постепенно. Въпреки това напредъкът е очевиден и упованията са през идващите месеци луноходът да изучи повече местности и да направи повече открития.

За да могат наземните екипи да споделят с “Чанг’e 4 ” от противоположната страна на Луната, е нужен информационен сателит, намиращ се във втората точка на Лагранж на системата Земя-Луна на към 500 000 километра от планетата ни. Половин година преди изстрелването на спускаемия уред с лунохода, китайците изпратиха спътника “Чьечиао ” до тази точка. По информация от Чжан Лихуа, главен началник на плана “Чьечиао ”, спътникът е в положително положение и би могъл да продължи да работи още 10 години. Китай желае да даде спътника и на други страни, които възнамеряват да проведат лични задачи до противоположната страна на Луната.

Междувременно лунната изследователска стратегия на Китай продължава. На 27-ми декември тежкотоварната ракета “Лонг Марч 5 ” сполучливо извърши своя трети полет. Успехът прави допустимо китайците да стартират подготовката за изстрелването на идната задача “Чанг’e 5 ”, която ще кацне на лунната повърхнина, ще вземе проби от нея и ще ги достави на Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

Това ще е първата възвръщаема задача до Луната след края на руската роботизирана стратегия “Луна ” и на американската пилотирана стратегия “Аполо ”. 

Инфо: ECNS

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР