Снимка на две китайски спортистки, която по невнимание споменава клането

...
Снимка на две китайски спортистки, която по невнимание споменава клането
Коментари Харесай

Азиатски игри: Китай цензурира изображение на „Тянанмън“ на прегръщащи се спортисти

Снимка на две китайски спортистки, която по нехайство загатва клането на площад Тянанмън, е цензурирана на китайски обществени медии.

Състезателните номера на Lin Yuwei и Wu Yanni образуват '64' - постоянно срещан намек за случая, който се случи на 4 юни.

Дискусиите за случая остават табу в Китай, като управляващите рутинно отстраняват всяко споменаване на тематиката от интернет.

През 1989 година войските гръмнаха стотици продемократични протестиращи в Пекин.

Това остава неразбираемо какъв брой хора фактически са починали този ден, само че оценките на правозащитните организации варират от няколкостотин до няколко хиляди убити.

Площад Тянанмън: Какво се случи по време на митингите през 1989 година? Китайският крал на червилата провокира въпроси на Тянанмън

Спортистите се бяха прегърнали след съревнование на 100 метра с трудности на Азиатските игри, в което госпожа Лин завоюва златото. Тя носеше своята лента номер 6 до тази на госпожа Ву номер 4 на фотографията.

Потребители бяха разгласили в Weibo, една от най-големите платформи за обществени медии в Китай, поздравявайки Г-жо Лин. Въпреки това изявленията, които включват фотографията, бяха сменени със сиви квадратчета.

Въпреки това, фотографията не наподобява да е изцяло изтрита от интернет, като някои китайски новинарски публикации към момента демонстрират фотография на двамата спортисти.

Китай е спечелил близо 300 медала до момента в Азиатските игри, които сега се организират в китайския град Ханджоу. То би трябвало да продължи до 8 октомври.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР