Снимка: МВР България е най-сигурното място на Балканите. Тази смела

...
Снимка: МВР България е най-сигурното място на Балканите. Тази смела
Коментари Харесай

Празнична констатация: България е най-сигурното място на Балканите


Снимка: Министерство на вътрешните работи

България е най-сигурното място на Балканите. Тази смела констатация направи вътрешният министър Валентин Радев по време на честването на 139-ата годишнина от основаването на Министерство на вътрешните работи в четвъртък.

" 139 години е доста къс период за активността на министерството. От друга страна обаче то от време на време е цялостен живот за доста хора. С активността си обаче то прави страната най-сигурна за живеене в района ", не скри страстите си ръководителят на силовото ведомство.

Той не пропусна да каже положителни думи за подчинените си, които " от време на време са обругавани незаслужено ", защото работата им оставала скрита от обществото. Като образец Радев уточни събитието, че по време на 6-месечното европредседателство в София подчинените му не били позволили нито един сериозен случай.

Като друго доказателство, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи си правят съзнателно работата, той напомни информацията за разрушената костинбродска тайфа, която съгласно прокуратурата имала лист с прокурори и служители на реда за очистване.

" Не може държавни мъже, които служат на страната в Министерство на вътрешните работи, в защитата и някаква друга институция, да са цел на нарушителите. Това ще го преследваме с всички сили и средства ", добави министър Радев.

Той не пропусна да означи и обстоятелството, че за пръв път от десетина години насам силовото ведомство отбелязва годишнината от основаването си без полицейски митинги. По този мотив Радев увери ведомствените синдикати, че се работело по план за нов Закон за Министерство на вътрешните работи.

Междувременно шефът на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов засвидетелства благоразположението на сътрудниците си към управлението, наблягайки, че все още двете страни имали " общи визии ".

" Все още сме в ситуацията на краткотрайно преустановяване на митингите. Виждаме, че въпреки не със скоростта, с която би ни се желало, се мисли в посока промени в министерството ", разяснява синдикалният водач пред БНР.

Той обаче отхвърли протестната настройка на сътрудниците му да е спаднала поради спомагателните 100 млн. лв., отпуснати от държавното управление по повеля на министър-председателя Бойко Борисов за заплати на служителите на реда.

" Бяха тиражирани визии, че, видите ли, с тези 100 милиона министър председателят си е купил чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Едва ли не, че с тези 100 милиона са затворени устите на чиновниците и на синдикатите, което изрично не е правилно. Не имам вяра министър-председателят въобще да е имал някакви такива хрумвания, доколкото концепцията несъмнено не е естествена, не е читава и надали би сработила, нито пък ние сме хората, които биха прекратили наши дейни дейности единствено след нарастване на заплатите ", добави Попов.

По думите му подхванатият от управлението функционален разбор на министерството е добър знак за смяна и следва да " излязат спомагателни визии по какъв начин би трябвало да наподобява идващият закон ".

" Най-вероятно по-късно ще има и необятни обществени разисквания. Това, което твърдим е, че обществото би трябвало да взе участие – да има тази опция, в решаването на това по какъв начин би трябвало да наподобява Министерство на вътрешните работи и какво да прави. В това отношение още веднъж сме на близки позиции с управлението на Министерство на вътрешните работи ", заключи ръководителят на най-големия полицейски профсъюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР