Снимка МРРБОт МРРБ съобщиха за медиите: В периода до 2027

...
Снимка МРРБОт МРРБ съобщиха за медиите: В периода до 2027
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова: Подпомагаме бизнеса в граничните области с Република Северна Македония

Снимка Министерство на регионалното развитие

От Министерство на регионалното развитие оповестиха за медиите: В интервала до 2027 година ще влагаме с 50% повече средства за развиване на граничните райони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично съдействие по отношение на ресурса от малко над 19 млн. евро, който вложихме по актуалната. Като държавно управление положихме  усилия за нарастване на бюджета като знак за разширение на поддръжката си към териториите, които са значими за нас. Това сподели в предаването „ Брюксел 1 “ на телевизия „ България он еър “ заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова.  

Планира се към 9 млн.евро да бъдат ориентирани за  изграждането на граничен пункт „ Клепало “ сред Струмяни и Берово, разгласен за стратегически план и за двете страни. Така ще се  подобри свързаността сред двете страни, ще се улесни стокооборота и ще насърчи туристическият продан. Проектът планува построяването на цялата нужна инфраструктура, в това число част от довеждащите пътища. По новата стратегия дребните и междинни предприятия в граничните територии ще получат директна помощ в общ размер на 2,5 млн.евро. Така бизнесът ще има грантово финансиране за ново съоръжение, рационализация на производството и ограничения за повишение на конкурентоспособността. Средствата ще се отпускат по омекотен административен развой.

Деница Николова регистрира, че сред България и Република Северна Македония по линия  на трансграничното съдействие има 17-годишно партньорство. За този интервал са осъществени 230 взаимни плана, като 60 от тях са по предприсъединителните стратегии на Европейски Съюз, а останалите 170 са изпълнени в границите на двата програмни интервала от 2007 година досега. „ От 2014 година сме договорили над 19 млн. евро. Имаме 65% разплащане на средствата, което значи, че плановете са сполучливо контрактувани и се извършват в периодите и с задачите, които са заложени. Програмата поддържа и възстановяване на околната среда в районите, развиване на туризма,  културата и др. 
Според зам.-министър Николова в идващите години по програмата би трябвало да се акцентира в развиването на икономическия капацитет и поддръжката за работещите предприятия, които основават работни места, претовареност и могат да покачат стандарта на живот и приходите на хората. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР