Снимка: Kyiv Heart Institute/FacebookОпустошителните удари срещу Украйна, които продължиха и

...
Снимка: Kyiv Heart Institute/FacebookОпустошителните удари срещу Украйна, които продължиха и
Коментари Харесай

Украински лекари разказват как се оперира без ток, Пентагона обмисля да снабди ли Украйна с малки прецизни бомби

Снимка: Kyiv Heart Institute/Facebook
Опустошителните удари против Украйна, които продължиха и през предходната седмица и още веднъж потопиха страната в мрак, напрегнаха и нарушиха работата на здравната система, която така и така е потърпевша от годините на корупция, неприятно ръководство, пандемията COVID-19 и деветмесечната война, споделя „ Асошиейтед прес “ в собствен репортаж от войната.

Д-р Олех Дуда, онкохирург в болница в Лвов, Украйна, е по средата на комплицирана и рискова интервенция, когато чува детонации наоколо. Миг по-късно светлините изгасват. Дуда нямал различен избор, с изключение на да продължи да работи единствено с първенец за осветяване. Светлината се върнала, когато три минути по-късно се присъединил генератор, само че това било цяла безкрайност в тази ситуация, споделя АП.

„ Тези съдбовни минути можеха да костват живота на пациента “, споделя Дуда пред медията.

Операцията на основната артерия се провела на 15 ноември, когато градът в Западна Украйна претърпя спиране на електрозахранването, защото Русия нанесе следващия си ракетен удар по украинската електропреносна мрежа, повреждайки близо 50% от енергийните уреди в страната.

Планираните интервенции се отсрочват, пациентските досиета не са налични заради спиране на интернет, а медиците би трябвало да употребяват фенерчета, с цел да преглеждат пациенти в тъмни жилища.

Миналата седмица Световната здравна организация съобщи, че здравната система на Украйна е изправена пред „ най-мрачните си дни по време на войната до момента “, на фона на възходящата енергийна рецесия, настъпването на студеното зимно време и други провокации.

„ Тази зима ще бъде животозастрашаваща за милиони хора в Украйна “, съобщи в изказване районният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге.

Той предвижда, че още 2 до 3 млн. души може да изоставен домовете си в търсене на топлота и сигурност и „ ще бъдат изправени пред неповторими здравни провокации, в това число респираторни инфекции като COVID-19, пневмония и грип “.

Миналата седмица Институтът по сърдечни заболявания в Киев разгласява на страницата си във Фейсбук видеоклип на хирурзи, които оперират сърцето на дете, като единствената светлина идва от челни лампи и фенерче, захранвано с акумулатори.

„ Радвайте се, руснаци, едно дете е на масата и по време на интервенцията светлините са изцяло угасени “, споделя във видеото доктор Борис Тодуров, шеф на института в столицата. „ Сега ще включим генератора – за жалост, това ще отнеме няколко минути “.

Нападенията засегнаха лечебни заведения и амбулатории и в югоизточна Украйна. В изказване от предходната седмица СЗО заяви, че е проверила минимум 703 набези в интервала от 24 февруари, когато съветските войски навлязоха в Украйна, до 23 ноември.

Кремъл отхвърли обвиняванията, че се цели в цивилен обекти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков още веднъж настоя предходната седмица, че Русия нападна единствено обекти, „ директно или индиректно свързани с военната мощност “.

Но едвам предходната седмица при удар по родилно поделение в болница в Източна Украйна почина новородено и бяха тежко ранени двама лекари. В североизточната Харковска област двама души бяха убити, откакто съветските сили обстреляха поликлиника.

В Лвов Дуда сподели, че детонациите са били толкоз покрай болничното заведение, че „ стените са се разтресли “, а лекарите и пациентите е трябвало да слязат в подземието – нещо, което се случва всякога, когато прозвучи сирена за въздушно нахлуване.

В болничното заведение, която е профилирана в лекуването на рак, са осъществени единствено 10 от общо 40-те интервенции, планувани за този ден.

В неотдавна отвоювания южен град Херсон, останал без електричество след съветското оттегляне, парализираните асансьори са същинско предизвикателство за медиците.

Те би трябвало да придвижват неподвижни пациенти по стълбите на жилищните здания и по-късно да ги извеждат още веднъж до операционните зали.

В цялостен Херсон, където в края на ноември стартира да се стъмва след 16:00 ч., лекарите употребяват челни лампи, телефонни лампи и фенерчета. В някои лечебни заведения основното съоръжение към този момент не работи.

Миналия вторник съветските удари по южния град раняват 13-годишния Артур Вобликов и лекарите би трябвало да ампутират ръката му. Медицинските служащи придвижиха младежа през тъмните стълбища на детската болница до операционната на шестия етаж.

„ Дихателните апарати не работят, рентгеновите апарати не работят. Има единствено един портативен ултразвуков уред, който носим непрекъснато със себе си “, споделя доктор Владимир Малишчук, шеф на отделението по хирургия в детската болница в Херсон.

Генераторът, който детската болница употребява, се е развалил предходната седмица, оставяйки лечебното заведение без всевъзможен тип зареждане в продължение на няколко часа. Лекарите увиват новородените в одеяла, тъй като няма топлота, сподели доктор Олга Пилярска, заместник-началник на интензивното поделение.

Липсата на топлота затруднява оперирането на пациенти, споделя доктор Мая Мендел от същата болница. „ Никой няма да постави пациент на операционната маса, когато температурите са под нулата “, сподели тя.

В петък министърът на опазването на здравето на Украйна Виктор Ляшко съобщи, че не се възнамерява затваряне на нито една от лечебните заведения в страната, без значение какъв брой тежко е ситуацията, само че управляващите ще „ усъвършенстват потреблението на пространството и ще съберат всичко належащо в по-малки региони “, с цел да улеснят отоплението.

Ляшко съобщи, че на всички украински лечебни заведения са предоставени дизелови или газови генератори, а през идващите седмици в лечебните заведения ще бъдат доставени и още 1100 генератора, изпратени от западните съдружници на страната. В момента лечебните заведения разполагат с задоволително гориво за седем дни, сподели министърът.

Все още има остра потребност от спомагателни аварийни генератори, добави министърът. „ Генераторите са проектирани да работят за къс интервал от време – три до четири часа “, само че спирането на електрозахранването може да продължи до три дни, сподели Ляшко.

В наскоро отвоюваните територии здравната система се възвръща от месеците на съветска окупация.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна съветските сили, че са затворили медицинските заведения в Херсонска област и са разграбили здравното съоръжение – даже колите за спешна помощ, „ безусловно всичко “.

Д-р Оля Кобевко, която неотдавна се завърна от превзетите региони на Херсон, повтори думите на президента в изявление, написа АП.

„ Руснаците откраднаха даже кърпи, одеяла и бинтове от медицинските заведения “, споделя Кобевко.

В Киев по-голямата част от лечебните заведения действат както нормално, като през част от времето разчитат на генератори.

В същото време по-малките частни кабинети и стоматологични клиники изпитват усложнения да поддържат вратите си отворени за пациенти.

Д-р Виктор Туракевич, ортодонт в Киев, споделя, че му се постанова да пренасрочва даже незабавни срещи, защото спирането на електрозахранването в клиниката му продължава най-малко четири часа дневно, а поръчаният от него генератор ще дойде след седмици.

„ Всеки доктор би трябвало да си отговори на въпроса кого ще одобри първо “, споделя Туракевич.

Прекъсването на електрозахранването затруднява и онлайн достъпа до досиетата на пациентите, а системата на Министерството на здравеопазването, в която се съхраняват всички данни, е недостъпна, споделя Кобевко, който работи в западния град Чернивци.

Дуда, онкохирург от Лвов, сподели, че трима лекари и няколко медицински сестри от неговата болница са отпътували да лекуват украински бойци на фронтовата линия.

„ Войната засегна всеки доктор в Украйна, без значение дали е на запад или на изток, и равнището на болката, с която се сблъскваме всеки ден, е мъчно да се мери “, сподели Дуда.
Пентагона обмисля дали да достави Украйна с дребни прецизни бомби
Пентагона обмисля предложение на „ Боинг “ за доставяне на Украйна с евтини, дребни прецизни бомби, инсталирани на ракети, които се оферират в обилие, което ще разреши на Киев да нанася удари надалеч зад съветските линии, до момента в който Западът се бори да задоволи търсенето на повече оръжия, написа „ Ройтерс “.

Военните ресурси на Съединени американски щати и съдружниците се свиват, а Украйна има все по-голяма потребност от по-сложни оръжия, защото войната се проточва. Предложената от „ Боинг “ система, наречена „ наземна бомба с дребен диаметър “ (GLSDB), е един от към половин дузина проекти за въвеждане в произвеждане на нови муниции за Украйна и източноевропейските съдружници на Америка, настояват източници от промишлеността.

GLSDB може да бъде доставена още напролет на 2023 година, съгласно документ, прегледан от „ Ройтерс “, и трима души, осведомени с проекта. Той съчетава GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) с ракетен мотор M26, които са постоянно срещани в американските ресурси.

Дъг Буш, основният покупател на оръжия в американската войска, съобщи пред кореспонденти в Пентагона предходната седмица, че армията също по този начин преглежда опцията за ускорение на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди – които сега се създават единствено в държавни уреди – като разреши на изпълнителите на отбранителни услуги да ги създават.

Нахлуването в Украйна увеличи търсенето на американски оръжия и муниции, а съдружниците на Съединени американски щати в Източна Европа „ вършат доста поръчки “ за редица оръжия, защото доставят Украйна, добави Буш.

„ Става въпрос за приемане на количество евтино “, сподели Том Карако, специалист по оръжия и сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Той съобщи, че намаляващите ресурси на Съединени американски щати оказват помощ да се изясни бързането да се доставят повече оръжия в този момент, като сподели, че запасите „ стават все по-малки спрямо равнищата, които желаеме да поддържаме в наличност, и сигурно с равнищата, от които ще се нуждаем, с цел да възпрем спор с Китай “.

Говорителят на Пентагона капитан-лейтенант Тим Горман отхвърли да разяснява даването на някакви „ съответни качества “ на Украйна, само че съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници „ разпознават и преглеждат най-подходящите системи “, които биха помогнали на Киев.

GLSDB се създава взаимно от SAAB AB (SAABb.ST) и Boeing Co (BA.N) и е в развой на разработка от 2019 година, много преди нашествието, която Русия назовава „ специфична интервенция “. През октомври основният изпълнителен шеф на SAAB Микаел Йохансон съобщи за GLSDB: „ В най-скоро време чакаме контракти за това “.

Според документа – предложение на „ Боинг “ до Европейското командване на Съединени американски щати (EUCOM), което управлява оръжията, ориентирани към Украйна – главните съставни елементи на GLSDB ще идват от актуалните американски хранилища.

Ракетният мотор М26 е в относително обилие, а GBU-39 костват към 40 000 $ всяка, което прави готовата GLSDB евтина, а главните ѝ съставни елементи – елементарно налични. Въпреки че производителите на оръжие се борят с търсенето, тези фактори дават опция за рандеман на оръжия до началото на 2023 година, въпреки и с ниски темпове на произвеждане.

GLSDB е с GPS-насочване, може да преодолява някои електронни разстройства, употребява се при всевъзможни метеорологични условия и може да се употребява против бронирани транспортни средства, съгласно уеб страницата на SAAB. GBU-39 – който ще действа като бойна глава на GLSDB – има дребни, сгъваеми крила, които му разрешават да се плъзга на повече от 100 км, в случай че бъде пуснат от аероплан.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР