снимка: Изправи се.БГНовият Закон за ВиК създава предпоставки за драстично

...
снимка: Изправи се.БГНовият Закон за ВиК създава предпоставки за драстично
Коментари Харесай

Мая Манолова предупреди, че нов Закон за ВиК ще вдигне цената на водата заради три нови такси

снимка: Изправи се.БГ

Новият Закон за ВиК основава предпоставки за фрапантно увеличение на цената на водата и жестоко погазва правата на потребителите. Това съобщи водачът Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в своя публична позиция, изпратена на Министерство на регионалното развитие.

С новия закон се вкарва наложително условие за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% присъединяване на страната в капитала му. Това значи, че добре настоящи в този момент общински ВиК-дружества ще се одържавят, показва Манолова в мнението си.

Въвеждат се и три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция. Трите такси ще се заплащат, без значение дали се употребява вода, или не. Също по този начин те нямат таван и не е ясно какъв брой високи ще бъдат, показва тя.

Манолова е безапелационна, че основаването на самостоятелна Комисия за ВиК-услугите значи тя да подсигурява, че сама ще изготвя и приема подзаконовите нормативни актове, а не да извършва пълномощия, избрани от изпълнителната власт. Манолова упорства още решения на Комисията за контролиране на ВиК, която ще дефинира и цената на водата, да се вземат единомислещо от тримата членове, в противоположен случай се получава, че двама индивида ще дефинират цените на ВиК-услугите в страната.

В същото време потребителите няма да имат право да апелират цените, а в закона не написа какъв брой ще коства на жителите издръжката на тази комисия. Като административно-правен парадокс Манолова дефинира, че Комисията ще приема наредбите за цените и индикаторите за ВиК-услугите, а по-късно тези цени (от сякаш самостоятелната Комисия) ще се утвърждават от Министерския съвет.

Манолова акцентира, че в Закона за ВиК не е посочена и формулировка на „ уязвим консуматор “ по отношение на приемането на „ водни помощи “.

Не е ясно за какво за промишлените консуматори ще има самостоятелни контракти, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, показва още тя в мнението и добавя, че Общите условия към договорите на битовите консуматори би трябвало да са обществени.

Проектът за ЗВИК е жестоко посягане против правата на потребителите, тъй като планува арбитър реализатори и колектори да събират вземанията от жителите с просрочени сметки и надлежно прекъсване на достъпа им до вода. ВиК-операторите ще разкриват дирекции за събиране на вземанията, което безспорно ще увеличи цената на водата. В член 96 и член 97 на ЗВИК се плануват и санкции на физически и юридически лица, само че не написа кой ще издава актовете, написа още Манолова в мнението до Министерство на регионалното развитие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР