снимка и видео: Изправи се. БГВластта тайно тегли днес 4

...
снимка и видео: Изправи се. БГВластта тайно тегли днес 4
Коментари Харесай

Манолова: Властта тайно тегли днес 4 млрд. лв. дълг. Образованието е недофинансирано с 1 млрд. лв.

снимка и видео: Изправи се. БГ

Властта скрито тегли през днешния ден 4 милиарда лева дълг. Без пояснения, без спор, без гласност, без бистрота, без да изясни защо. Една четвърт от този дълг или 1 милиарда лева липсват в образованието, с цел да стигнем най-малко междинното европейско равнище. 1 милиарда лева повече за обучение следващата година! С този апел към властта и депутатите избрах да поздравя българите за Първия образователен ден. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова във видео онлайн във Facebook във връзка Първия образователен ден.

Размерът на този дълг се равнява на сумата, която се дава за обучение годишно – към 4 милиарда лева, а с цел да стигнем най-малко междинните европейски равнища от 4,7% от Брутният вътрешен продукт за обучение, страната би трябвало да влага още най-малко 1 милиарда лева в системата на образованието, добави Манолова.

1 милиарда лева са 40 км. от някоя от последните автомагистрали, 1 милиарда лева бяха дадени за ВиК-холдинг, който по този начин и не е почнал работа. Това са парите за държавните бензиностанции, които към момента ги няма и за ремонт на над 400 язовира, който не се реализира, сподели тя.

Манолова акцентира, че България е в срамната тройка на страните с минимум разноски и вложения в образованието със своите 3,5% от Брутният вътрешен продукт, изясни Манолова. В челната тройка са страни, които отделят сред 6,5% и 7% за обучение, като Швеция, Холандия и Исландия.

Криза е и Първият образователен ден е тестване освен поради Ковид-19, само че и поради митингите и гнева, които се изливат по площадите. Заради паниките и несигурността на родителите за бъдещето на техните деца. В такива моменти се опираме на непреходните полезности, като образованието. Но като че ли то е полезност за нацията, не и за страната. Затова настояваме България да стигне най-малко междинното европейско равнище за разноски за обучение – вместо сегашните 3,5% - на 4,5% от Брутният вътрешен продукт, колкото е в останалите европейски страни. Или с 1 милиарда лева повече, сподели още тя.

Депутатите „ да влязат в час “ и в действителност да застанат на страната на българските жители, на българските деца, учители, преподаватели, студенти, учени, добави Манолова.

Тя напомни, че в меморандума на партньорската мрежа на „ Изправи се.БГ “ са включени безвъзмезден преносим компютър, таблет и интернет за всяко дете и преподавател, ваучер за всяко дете, което не е попаднало в общинска забавачка, ваучер за детегледачи, ваучер за културен достъп.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР